Z današnjim dnem se začenja organizirano zbiranje pooblastil za 18. skupščino družbe Petrol d.d., ki je sklicana za dne 7. 4. 2009. Za zbiranje pooblastil je tudi letos poskrbela kar Uprava Petrola, ki pa je na pooblastila - po pošti jih bodo prejeli vsi delničarji (blizu 40.000) - poleg 10 predlaganih pooblaščencev, ki so predstavniki Petrola, dodala tudi 2 pooblaščenca, ki ju je predlagal VZMD. Velja izpostaviti, da so v pooblastilu jasno navedena nekatera stališča pooblaščencev VZMD, ki v nekaj pomembnih točkah odstopajo od siceršnjih stališč in glasovalnih zavez pooblaščencev Petrola. Najpomembnejša točka tokratne skupščine je gotovo imenovanje novega nadzornega sveta, zato VZMD poziva male delničarje, da se skupščine udeležijo ali pa pooblastijo enega od predstavnikov VZMD, saj bodo le tako lahko ustrezno uveljavljeni tudi interesi in pravice malih delničarjev, ki imajo skupaj v lasti kar 25 % delnic/glasov Petrola.

Delničarji Petrol, Slovenske energetske družbe, d.d., Ljubljana, bodo za 18. skupščino družbe, sklicana za dne 7. 4. 2009, v dneh od danes pa do 29. 3. 2009 prejeli na svoj naslov dopis, pooblastilo s seznamom pooblaščencev, navodilo za izpolnjevanje pooblastila ter povratno ovojnico z že natisnjenim naslovom in plačano poštnino za vračilo izpolnjenega pooblastila. Tako bodo lahko vsi delničarji, tudi brez osebne udeležbe na skupščini, uveljavili pravico do glasovanja o pomembnih sklepih in s tem neposredno vplivali na upravljanje družbe in prihodnost svoje naložbe.

 
Delničarji lahko na pooblastilu, ki ga je tudi letos pripravila Uprava Petrola, izbirajo med dvanajstimi predlaganimi pooblaščenci - desetimi Petrolovimi, na enajstem in dvanajstem mestu pa tudi dvema iz VZMD - 1. Marko Kryžanowski, 2. Igor Irgolič, 3. mag. Alenka Vrhovnik Težak, 4. Boštjan Napast, 5. Stanislav Marn, 6. Brane Kovačič, 7. Darko Pahor, 8. Vojko Medved, 9. Silva Dobravec, 10. dr. Marta Svoljšak-Jerman, 11. dr. Miran Mejak in 12. mag. Kristjan Verbič.
 
 
VZMD v svojem pozivu malim delničarjem opozarja, da gre za zelo pomembno skupščino, posebej, ker se bo na njej imenoval nov nadzorni svet Petrola. V VZMD izpostavljajo, da imajo lahko - glede na lastniško sestavo ter izrazito različne (nasprotne) predloge in interese, povezane s tokratno skupščino oz. sestavo novega nadzornega sveta - združeni mali delničarji odločilen glas ter končno uveljavijo tudi svoje pravice in interese ter med drugim uresničijo dolgoletna prizadevanja za participacijo pri upravljanju družbe in zagotovitvi vpliva na prihodnost njihovih naložb.
 
 
Med drugim VZMD v ta namen tudi tokrat argumentirano predlaga izvolitev predstavnika malih delničarjev (pomembnega - kar 25 % - segmenta lastniške strukture družbe) - kompetentno strokovno avtoriteto dr. Mirana Mejaka. Temu primerno je tudi v pooblastilu navedeno jasno stališče obeh pooblaščencev VZMD, da doslej znani nasprotni predlogi niso ustrezni, saj ne vključujejo predstavnika malih delničarjev oz. kandidata za člana nadzornega sveta, ki bi odražal ta pomemben segment lastniške strukture družbe Petrol, d.d., kjer je kar blizu 40.000 malih delničarjev, s skupno cca. 25 % deležem. Pooblaščenca VZMD zato ne bosta podprla predlogov, ki po prepričanju VZMD odrekajo možnost participacije malih delničarjev pri nadzoru in soupravljanju družbe ter ustreznemu vplivu na perspektivo njihovih naložb. Ob tem velja spomniti, da so predsedniki vseh organov VZMD že 12. 3. 2009 na predsednika uprav Kapitalske družbe, d.d. (KAD) in Slovenske odškodninske družbe, d.d. (SOD) naslovili zaskrbljeno in kritično odprto pismo, povezano z objavljenimi informacijami o oblikovanju in predlogih za sestavo nadzornega sveta Petrola; pismo pa je bilo v vednost poslano tudi predsedniku Vlade Republike Slovenije.
 
 
Druga pomembna točka, kjer je tudi v pooblastilu jasno navedeno nestrinjanje oz. odstopanje pooblaščencev VZMD od siceršnjih stališč in glasovalnih zavez pooblaščencev Petrola, je Sprememba statuta s spremembo načina obveščanja delničarjev. Tako pri tej točki pooblaščenca VZMD - v nasprotju s sicer navedenimi utemeljitvami - ne podpirata spremembe statuta v delu, ki se nanaša na ukinitev objavljanja v časniku DELO, saj menita, da se na tak način še dodatno obvešča predvsem male delničarje in bi bila zato ukinitev te možnosti popolnoma neprimerna.
 
 
Spričo izjemnega pomena tokratne skupščine Petrola VZMD poziva male delničarje, da se skupščine udeležijo ali pa pooblastijo enega od predstavnikov VZMD, saj bodo le tako lahko ustrezno uveljavljeni tudi interesi in pravice malih delničarjev. Izbira enega od pooblaščencev, ki ju je predlagal VZMD, je posebej pomembna zaradi nepredvidljivosti poteka skupščine, na kateri je realno pričakovati različne nasprotne glasovalne in proceduralne predloge, ki zahtevajo sprotno, a domišljeno odločanje ter odzivanje, skladno z objavljenimi in znanimi stališči, prizadevanji in poslanstvom VZMD.
 
 
»Dejstvo je, da imamo združeni mali delničarji - spričo lastniške strukture ter različne (nasprotne) predloge in interese, povezane s tokratno skupščino oz. sestavo novega nadzornega sveta Petrola - lahko odločilen glas ter končno uveljavimo skupne pravice in interese ter udejanjimo dolgoletna prizadevanja za participacijo pri upravljanju družbe in zagotovitvi vpliva na prihodnost naših naložb; gre pravzaprav za zrelostni izpit malih delničarjev in investitorjev,«je resnost poziva malim delničarjem pospremil predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič.
 
 
Kako pomemben je odziv malih delničarjev v primeru Petrola pa se je vsaj deloma pokazalo tudi na prejšnji skupščini Petrola, ki naj bi odločala o uvedbi enotirnega sistema upravljanja. Takrat je edini pooblaščenec VZMD (kot enajsti predlagani), mag. Kristjan Verbič, prejel kar 1.640 pooblastil od skupno 4.180 vrnjenih in s tem zastopal 2,234 % na skupščini prisotnega kapitala. Podoben odziv malih delničarjev bi pri tokratnem zbiranju pooblastil - v nekaterih od možnih scenarijev in razmerjih podpore posameznim predlogom na skupščini - že utegnil zadostovati za uspešno zastopanje ter uveljavitev skupnih interesov in pravic združenih malih delničarjev.
 
Značke: skupščina