Zadnji dan avgusta so se predstavniki VZMD aktivno udeležili skupščin Pivovarne Laško, Zvon Holdinga, Zvon 1 ID in Medexa. O poudarkih s prvih treh skupščin - na katerih je VZMD napovedal izpodbijanje pomembnih sklepov, ki so v nasprotju z interesi malih delničarjev - poroča VZMD TV, o dogajanju na slednji pa predstavnik Sekcije Medex pri VZMD g. Marjan Trškan. Pozornost javnosti je bila razumljivo usmerjena predvsem v ponovitveno 15. skupščino Pivovarne Laško (na kateri je predsednik VZMD zastopal kar 502.810 delnic/glasov oz. 7,14 % prisotnega kapitala), medtem ko preostale včerajšnje skupščine, ki se jih je udeležil VZMD, za male delničarje niso bile nič manj pomembne, zato o njih za prispevki VZMD TV poročamo nekoliko izdatneje.


 

 15. skupscina Pivovarne Laško

 

Medex, d.d.



Na skupščini je bilo prisotnih 98.606 od skupno 106.582 delnic oz. glasov. Skupščine sta se udeležila tudi predstavnika Sekcije Medex pri VZMD in člana delničarskega sporazuma, ki je bil v okviru VZMD formiran že lata 2007, g. Marjan Trškan in g. Jože Moljk.



Pri 2. točki dnevnega reda sprejem sklepov o uporabi bilančnega dobička, je g. Trškan podal nasprotni predlog, da se del dobička v višini 200.000 € nameni za izplačilo dividend. Glede na to, da je bilo poslovanje podjetja uspešno in bilančni dobiček v letu 2008 v višini 1.111.679 € podoben predlanskemu, ki je znašal 1.174.470 €.

Predlog je bil na glasovanju žal zavrnjen s 97.605 proti in 1.001 za.



Pri 3. točki dnevnega reda imenovanje članov nadzornega sveta družbe je g. Moljk imel pripombo, da v nadzorni svet imenujejo g. Gregorja Benčina in g. Aleša Mižigoja. Po njegovem prepričanju je namreč to popolnoma neprimerno, saj je g. Gregor Benčina mož predsednice uprave, Aleš Mižigoj pa njen oče. Zato je podal nasprotni predlog, da se v nadzorni svet imenuje tudi predstavnika malih delničarjev g. Trškana.

Predlog je bil na glasovanju zavrnjen z 97.605 proti in 1.001 za, in sicer z obrazložitvijo, da morajo v nadzorni svet imenovati predstavnika delavcev, s katerim pa se skupščina ni seznanila.



Zvon Holding, d.d.




Po ogledu zaskrbljujočih osmih posojilnih pogodb s preštevilnimi aneksi ter kupoprodajne pogodbe in pogodbe o prevzemu/odstopu terjatve je predsednik VZMD napovedal izpodbijanje zgovornega sklepa, kot ga je predlagala uprava, da »Skupščina soglaša s sklenitvijo pogodb in poslov, kot je navedeno v predlogu sklepa št. 2.1., ki je sestavni del tega predloga sklepa in se nahaja v gradivu za skupščino«.



Zvon Ena ID, d.d.




Predsednik VZMD je na skupščini podal nasprotni predlog za uporabo celotnega bilančnega dobička družbe za izplačilo dividend, torej 0,61 namesto 0,21 EUR bruto na delnico. V nasprotnem primeru bi bil preostanek bilančnega dobička v višini 0,40 EUR na delnico v celoti obračunan kot davek od dohodkov pravnih oseb, medtem ko je spričo sprejetja nasprotnega predloga VZMD investicijska družba te obdavčitve oproščena. Identičen nasprotni predlog, kot ga je dan pred skupščino utemeljeno najavil VZMD, je na skupščini podala tudi uprava družbe, tako da je bil predlog sprejet le z razliko o roku plačila dividend, ki se za razliko od predloga VZMD ne bodo izplačale v roku dveh, pač pa v roku treh mesecev - najkasneje do 30. 11. 2009.

Poleg navedenega nasprotnega predloga ter nasprotnega predloga, ki ga je VZMD vložil in objavil po sklicu skupščine (da skupščina za novega člana nadzornega sveta izvoli ddr. Tadeja Kotnika, člana Strokovnega sveta VZMD), je na včerajšnji skupščini predsednik VZMD vložil še tretji nasprotni predlog, ki ga zaradi njegove pomembnosti v nadaljevanju v celoti objavljamo.

Zadeva: Nasprotni predlog na predlog sklepa pod 5. točko dnevnega reda 6. seje skupščine družbe ZVON ENA ID, delniška investicijska družba, d.d., sklicane na dan 31.08.2009, ter zahteva za seznanitev delničarjev z vsebino in utemeljitvijo nasprotnega predloga.



Delničar družbe ZVON ENA ID, delniška investicijska družba, d.d., VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov, Salendrova 4, Ljubljana na podlagi pooblastila več kot desetih delničarjev (pooblastitelji so posamično navedeni spodaj) (v nadaljevanju: predlagatelji) skupščini delničarjev družbe ZVON ENA ID, delniška investicijska družba, d.d., na podlagi 3. odstavka 5. člena Zakona o pravnih naslednicah pooblaščenih investicijskih družb (ZPNIPID) sporoča utemeljen nasprotni predlog pod 5. točko dnevnega reda ter obvešča, da bo na skupščini družbe ugovarjal objavljenemu predlogu sklepa in da bo druge delničarje pripravil do tega, da bodo glasovali za njegov nasprotni predlog.



Predlagatelj nadalje poziva ostale delničarje družbe, da podprejo njegov nasprotni predlog, kolikor pa skupščina nasprotnega predloga sklepa ne bo sprejela, bodo predlagatelji, na podlagi 3. odstavka 5. člena ZPNPID, podali pri pristojnem sodišču predlog za imenovanje posebnega revizorja.



Nasprotni predlog sklepa pod 5. točko dnevnega reda se glasi:


Za revizorja družbe za poslovno leto 2009 se imenuje ABC revizija, družba za revizijo in sorodne storitve d.o.o., Dunajska cesta 101, 1000 Ljubljana.

Za posebnega revizorja družbe se imenuje revizorska hiša Fires, finančne in revizijske storitve, d.o.o., Šmartinska 106, 1000 Ljubljana, ki naj preveri vodenje posameznih poslov družbe in sicer za zadnjih pet let, šteto od dneva skupščine. Predmet posebne revizije so naslednji posli:

- nakup (v letu 2007) delnic družbe Proinvestments A.D. Beograd v vrednosti 3.384.485 EUR brez stroškov nakupa, z ozirom na skladnost tega nakupa s poslovnim načrtom za leto 2007 in še posebej glede postopkov nakupa in vrednosti, po kateri so bile delnice pridobljene, ob dejstvu, da gre za delnice družbe, ki ne objavlja javnih poročil o poslovanju in s katerimi se ne trguje na nobenem organiziranem trgu;

- pridobitve (v letih 2007 in 2008) delnic družb Elektro Maribor v vrednosti 1.206.694 EUR, Hoteli Bernardin v vrednosti 1.649.388 EUR, Nove Ljubljanske banke v vrednosti 1.269.729 EUR, Elektro Gorenjska v vrednosti 84.000 EUR, Banke Celje v vrednosti 39.382 EUR in Term Maribor v vrednosti 598.122 EUR, vse brez stroškov nakupa, z ozirom na skladnost teh nakupov s poslovnima načrtoma za leti 2007 in 2008, še posebej v luči dejstva, da gre za delnice, s katerimi se ne trguje na organiziranem trgu, skladno z določili ZISDU-1 pa mora družba ZVON ENA ID, delniška investicijska družba, d.d., delež tovrstnih naložb do konca leta 2010 znatno znižati;

- natančen pregled prometa z vsemi delnicami in deleži gospodarskih družb med družbo ZVON ENA ID, delniška investicijska družba, d.d., in družbo Sava, družba za upravljanje in financiranje, d.d., Škofjeloška cesta 6, 4000 Kranj, za celotno obdobje posebne revizije ter ocena morebitne razlike med doseženimi vrednostmi pri teh poslih in tedaj prevladujočimi tržnimi cenami za posamezne delnice oziroma deleže.



Obrazložitev:

Predlagatelji menijo, da obstaja vzrok za domnevo, da je pri prišlo pri vodenju postopkov in poslov v zadnjih petih letih do nepoštenosti ali hujših kršitev zakona ali statuta, zato predlagajo skupščini delničarjev, da se imenuje posebnega revizorja na podlagi 318. člena ZGD-1, za preveritev vodenja posameznih poslov družbe, z namenom da se preko neodvisnega revizorja potrdijo ali pa odpravijo domneve o nepoštenostih in nepravilnostih.

Značke: skupščina