Popoldne sta se v Mariboru sestala predsednik uprave NKBM - družbe z največ (malimi) delničarji - in predsednik VZMD.Izmenjala sta stališča o načinu informiranja, organiziranja in zastopanja prek 105.000 malih delničarjev in predvideni 2.fazi lastninjenja

 Na srečanju sta predsednik uprave Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) Matjaž Kovačič in predsednik VZMD mag. Kristjan Verbič izmenjala stališča o stanju v družbi po zaključeni 1. fazi javne prodaje lastniškega deleža Republike Slovenije v NKBM. Spričo vstopa prek sto tisoč malih delničarjev v NKBM ter posledično bistveno spremenjene lastniške strukture je mag. Verbič seznanil predsednika Kovačiča s pobudami, pričakovanji in zahtevami VZMD ter Civilne iniciative NKBM-NE-DAMO, ki se je obrnila na VZMD in se z njim dogovorila za sodelovanje.

Pri tem gre v prvi vrsti za zahtevo po spremembi sestave Nadzornega sveta NKBM, ki naj bi ustrezno odražal bistveno spremenjeno lastniško strukturo ter omogočil novim delničarjem ustrezno zastopanost tudi v organu nadzora družbe. Posebej pomembno vprašanje za nove delničarje in njihovo naložbo v NKBM je tudi predvidena 2. faza odprodaje lastniškega deleža Republike Slovenije - predvsem z vidika tokratne določitve načina in postopkov ter njihovega izvajanja. Tudi zato je toliko bolj aktualna in pomembna pobuda za čimprejšnji sklic skupščine NKBM ter pripravljenost VZMD in Civilne iniciative NKBM-NE-DAMO, da izpeljeta postopke za sklic skupščine na zahtevo malih delničarjev.

Sogovornika sta se - poleg možnosti za optimalno informiranje, organiziranje in zastopanje preko 105 tisoč malih delničarjev ter vprašanj 2. faze lastninjenja - dotaknila tudi drugih vprašanj statusa in razvoja NKBM. Predsednik VZMD pa je  opozoril tudi na konkreten primer spornega in nekorektnega ravnanja ene izmed investicijskih družb v domeni NKBM, pri čemer je predsednik uprave NKBM zagotovil, da bo poskrbel za preverbo in prejkoslej tudi ureditev zadeve.

Značke: skupščina