VIDEO POROČILO z lanskoletne, 23. skupščine SAVA RE, d.d., NLB, d.d. in Mercata, d.d., 30. 6. 2010:

(za OGLED VIDEA kliknite na fotografijo) 

Na današnji, 24. skupščini družbe Pozavarovalnica Sava, d.d., ki se je je udeležilo 50,82 % kapitala, so bili sprejeti vsi sklepi, kot sta jih ob sklicu predlagala uprava in nadzorni svet družbe - razen predloga sklepa pod točko »Plačilo članom nadzornega sveta in njegovih komisij«, pri kateri je bil s 66 % večino sprejet nasprotni predlog Slovenske odškodninske družbe, d.d. (SOD), ki je namesto 330 EUR predlagala 275 EUR bruto sejnine za člana nadzornega sveta. Tako ni bil sprejet drugi nasprotni predlog SOD, ki je s 25 % deležem največja delničarka Pozavarovalnice Sava, s katerim je SOD predlagala izvolitev novega člana nadzornega sveta: Mojmira Suharja, namesto Gregorja Hudobivnika, ki ga je ob sklicu predlagal nadzorni svet. Edini razpravljavec pri tej točki dnevnega reda, predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, je opozoril na nadaljevanje nesprejemljive prakse, da »paradržavni sklad« SOD - kot največji delničar, ki ima pomemben vpliv na sestavo nadzornega sveta - podaja nasprotne predloge, za člane nadzornih svetov, brez kakršnihkoli utemeljitev, na sami skupščini (nazadnje 8. 6. 2011 na skupščini družbe Sava, d.d.), čeprav so skupščine sklicane vsaj mesec dni pred zasedanjem.

Hkrati je mag. Verbič opozoril tudi na dejstvo, da je kandidat Gregor Hudobivnik član uprave družbe Abanka, d.d., kar - ne glede na njegove strokovne reference - ni primerno, niti skladno s priporočili in standardi upravljanja družb urejenih ekonomij in OECD (v Ekonomskem pregledu za Slovenijo 2011 pri upravljanju podjetij izpostavljena zaščita pravic malih delničarjev ter prioritete, skladne z opozorili in prizadevanji VZMD). S tem je predsednik nadzornega sveta, gospod Branko Tomažič, delno soglašal ter podal pojasnilo, da je nadzorni svet žal razpolagal z zelo pičlim naborom kandidatov.

Mag. Verbič je sicer razpravljal tudi pri točki »Uporaba bilančnega dobička in podelitev razrešnice upravi in nadzornemu svetu za leto 2010«, pri čemer je izpostavil potrebo po delitvi dobička ter oblikovanju ustrezne dividendne politike družbe, ki doslej dividend ni delila. Družba je v letu 2010 ustvarila 7.193.724 EUR bilančnega dobička, pri čemer ga je uprava ob sestavi računovodskih izkazov razporedila 3.596.862 EUR, medtem ko je ostalo nerazporejenega 3.596,862 EUR bilančnega dobička. Predsednik uprave, mag. Zvonko Ivanušič, in predsednik nadzornega sveta, gospod Branko Tomažič, sta podala argumentirana pojasnila ter se zavzela in zagotovila oblikovanje stabilne dividendne politike družbe v prihodnje.

www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv - preko 180 video prispevkov VZMD.TV

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.euroshareholders.eu/eurovote/view - več o sistemu EuroVote