VZMD je vložilo nasprotni predlog za skupščino NKBM v roku,ki zahteva od uprave objavo in opredelitev do predloga,in se nanaša na uporabo bilančnega dobička.VZMD predlaga podvojitev predlagane dividende delničarjem in zmanjšanje nagrade nadzornemu svetu.
 
 

 

 

Sporočilo za javnost

 

Ljubljana, 17. junij 2008 - VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov je kot delničar Nove KBM vložilo nasprotni predlog za 17. skupščino Nove KBM in sicer v roku, ki zahteva od uprave objavo in opredelitev do nasprotnega predloga. Ta se nanaša na točko 3. Sprejem sklepa o uporabi bilančnega dobička za leto 2007 in podelitev razrešnice upravi in nadzornemu svetu Nove KBM, d.d., za poslovno leto 2007. V nasprotnem predlogu sklepa VZMD predlaga, da se bilančni dobiček za leto 2007 v višini 10.070.705,03 evra uporabi za naslednje namene: 9.343.193,60 evra za izplačilo dividend delničarjem (kar znaša 0,4 evra bruto na kosovno delnico), 64.000,00 evrov za nagrado članom nadzornega sveta in 663.511,43 evra za preneseni dobiček.

 

VZMD v utemeljitvi nasprotnega predloga izpostavlja, da sta uprava in nadzorni svet skupščini predlagala delitev bilančnega dobička 0,2 EUR na delnico, kar predstavlja dividendo, ki je z ozirom na ekonomski in finančni položaj banke prenizka. Predlagana dividenda je namreč kar trikrat nižja od dividende, izplačane za poslovno leto 2006 (0,66 EUR na delnico). Poleg tega primerjava s politiko dividend in nagrajevanjem nadzornega sveta drugih družb - denimo NLB, d.d., v kateri je prav tako udeležena država s pomembnim deležem - pokaže, da predlagana uporaba bilančnega dobička Nove KBM, d.d., predstavlja nesorazmerno razporeditev dobička med delničarje, družbo in člane nadzornega sveta.

 

VZMD med drugim kot primer izpostavlja, da je iz letnih poročil obeh bank za leto 2007 razvidno:

· da je predlagana dividenda Nove KBM, d.d., na nominalno vrednost delnice trikrat manjša od predlagane dividende NLB, d.d.,

· da so dosedanji stroški za leti 2006 in 2007 za devetčlanski nadzorni svet Nove KBM, d.d., večji od stroškov za enajstčlanski nadzorni svet NLB, d.d.,

· da je predlagana nagrada devetčlanskega nadzornega sveta Nove KBM, d.d., v višini 135.000 EUR, večja kot nagrada enajstčlanskega nadzornega sveta NLB, d.d., (96.910,50 EUR).

 

Poleg tega niti uprava niti nadzorni svet Nove KBM, d.d. v gradivu nista posebej utemeljila razlogov za uporabo preostanka bilančnega dobička za druge rezerve. Zaradi tega delničar-predlagatelj ne vidi nobenega razloga, da se bilančni dobiček ne bi uporabil za delitev med delničarje banke, preostanek bilančnega dobička pa ostal nerazporejen za odločanje o uporabi v naslednjih letih. Uprava banke in nadzorni svet sta namreč že pri sestavi letnega poročila izkoristila vse zakonske možnosti zmanjšanja bilančnega dobička in več kot 32 milijonov evrov čistega dobička že odvedla v različne rezerve banke.

Značke: skupščina