V Parizu so se predstavniki VZMD med 17. in 20. novembrom, v okviru programa Invest to Slovenia, aktivno udeležili letne skupščine Svetovne federacije investitorjev (WFIC) in največjega evropskega sejma borznih investicij Actionaria, na katerem je bila prek VZMD Slovenija prisotna kot edina država, ki je sistematično in celovito predstavila svoje najpomembnejše gospodarske družbe ter svoje investicijsko okolje in kondicijo. Tokratne Actionarije se je v eminentnem pariškem Palais des Congrès udeležilo preko 34.000 obiskovalcev in 150 razstavljavcev na petih tematskih področjih, med njimi več kot opazno tudi Borza Ljubljana, BTC, Gorenje, JAPTI, KD Group, Krka, Luka Koper, Mercator, Nova KBM, Petrol, Sava in Telekom Slovenija; na Actionariji pa se je zvrstilo tudi preko 100 konferenc, okroglih miz in delavnic, ki so jih vodili vrhunski svetovni managerji in eksperti.

Nad zanimanjem investitorjev za možnosti investicij v slovenske družbe, njeno infrastrukturo, logistiko, vire in turizem so v VZMD izjemno zadovoljni in ugotavljajo, da so bila njihova »večletna prizadevanja pri vzpostavljanju ustreznega ugleda in prepoznavnosti tudi v mednarodnem prostoru uspešna ter bodo tudi v prihodnje lahko prinašala pomembne rezultate in učinke za slovenske družbe, institucije in njeno investicijsko okolje - posebej v času, ko je postal svež kapital toliko pomembnejši za zagon novega investicijskega ciklusa ter izboljšanje zaostrenih ekonomskih in socialnih razmer,« je intenzivne aktivnosti VZMD v Parizu komentiral mag. Kristjan Verbič. Zato v VZMD načrtujejo še izdatnejšo prisotnost v mednarodnem investicijskem prostoru, tovrstnih sejmih in predstavitvah - ob že realiziranih v preteklih dveh letih v Belgiji, Bolgariji, Braziliji, Franciji Nemčiji, Poljski, Sloveniji, Španiji in Veliki Britaniji - ter v ta namen vabijo slovenske družbe in institucije, da izkoristijo izjemne možnosti, ki jih ponuja program Invest to Slovenia.

V Svetovno federacijo investitorjev - ugledno organizacijo s 40-letno tradicijo in 23 nacionalnimi članicami - se je VZMD vključil leta 2007 na skupščini v Bruslju ter postal njen dejavni član leta 2008 na skupščini v Sao Paulu, medtem ko je lani njen Izvršilni odbor sklenil, da lahko VZMD v Sloveniji organizira plenarno zasedanje Svetovne federacije investitorjev, skupaj s predstavitvijo investicijskih možnosti in potencialov Slovenije, Srednje in Jugovzhodne Evrope. Tokratna skupščina je poleg drugih pomembnih odločitev prinesla izvolitev novega Generalnega sekretarja dr. Jean-Pierre Paelincka, sicer dolgoletnega Generalnega sekretarja Federacije evropskih borz in velikega prijatelja Slovenije.

Sicer je v okviru programa investo.si (Invest to Slovenija) VZMD tudi ob tej priložnosti povabil slovenske družbe in institucije, da izkoristijo možnost sodelovanja in vključitve promocijskih materialov na največji evropski sejem borznih investicij Actionaria, izročitve le-teh predstavnikom WFIC in drugim navzočim v okviru pomembnih spremljajočih dogodkov. Slovenske družbe in institucije, vključene v program investo.si, lahko - poleg predstavitve na spletnem portalu www.investo.si, posredovanja promocijskih materialov ipd. - vzpostavijo tudi neposredne stike s predstavniki Evropskega združenja delničarjev (Euroshareholders), Konfederacije investitorjev EU (Euroinvestors.org), Svetovne federacije investitorjev (WFIC) ter posameznih nacionalnih združenj delničarjev in investitorjev.

 

Še nekaj relevantnih poročil VZMD.TV - odmevno mednarodno srečanje investo.si (3. del od štirih) v Ljubljani, 19. - 21. 6. 2008 (1. del od štirih) ter investitorski srečanji v Sofiji in Varšavi junija 2009: