Na pobudo VZMD in uprave Vzajemne se je predsednik VZMD mag. Kristjan Verbič sestal z upravo Vzajemne, da bi se dogovorili o zaščiti bodočih malih delničarjev Vzajemne ob njenem združevanju z zavarovalnico Adriatic Slovenica.
 

Skupno sporočilo za javnost Vzajemne in Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD)

 

 

 

 

 

Združevanje Vzajemne in Adriatica Slovenice pod budnim očesom VZMD

 

 

 

Ljubljana, 27. oktobra 2006 - Na pobudo Vseslovenskega združenja malih delničarjev in uprave Vzajemne se je predsednik združenja VZMD mag. Kristjan Verbič sestal z upravo Vzajemne, da bi se dogovorili o zaščiti bodočih malih delničarjev Vzajemne ob njenem združevanju z zavarovalnico Adriatic Slovenica. Sedanji zavarovanci Vzajemne so namreč hkrati tudi lastniki zavarovalnice, zato bodo ob združitvi z Adriatic Slovenico dobili delnice nove združene družbe in s tem postali njeni delničarji. Uprava Vzajemne se je zavezala, da bo postopek združitve transparenten in da bo poskrbela za zaščito interesov vseh bodočih delničarjev. V okviru VZMD pa bodo oblikovali posebno sekcijo »Vzajemna«, ki bo združevala (bodoče) delničarje in pozorno spremljala vse faze pri procesu združevanja.

 

Vzajemna se je na sestanku zavezala, da bo združenju VZMD in njegovi sekciji v fazi povezovanja zavarovalnic na voljo za vse informacije in pojasnila. Pogovarjali so se tudi o možnih rešitvah za zagotovitev ustrezne organizacije skupščine Vzajemne in obveščanja zavarovancev s pomočjo VZMD. Dogovorili so se, da bo uprava Vzajemne na vsa vprašanja združenja odgovarjala v roku 48 ur, združenju pa bo na vpogled tudi dokumentacija v zvezi s povezovanjem. Združenje VZMD bo tako lahko pred sprejemanjem odločitev oziroma obravnave združevanja na skupščini Vzajemne predhodno seznanilo in opredelilo do dokumentacije v zvezi s povezovanjem, na primer s cenitvami in določitvijo menjalnega razmerja, na podlagi katerega bodo zavarovanci Vzajemne dobili delnice. Na ta način bo namreč združenje lahko zagotavljalo celovito obveščanje lastnikov Vzajemne o vseh relevantnih dejstvih in okoliščinah, s čimer bo zagotovljena zaščita interesov malih delničarjev. Predsednik uprave Vzajemne mag. Marko Jaklič pa je izrazil tudi pripravljenost, da bi imeli mali delničarji v novi, povezani družbi svojega predstavnika tudi v nadzornem svetu.

 

 

 

»Veseli me, da je uprava Vzajemne takoj pokazala pripravljenost na pogovore z našim združenjem in da je podprla oblikovanje posebne sekcije, ki bi spremljala proces združevanje Vzajemne z Adriatic Slovenico, predvsem z vidika razdelitve delnic lastnikom Vzajemne. S tem bo Vzajemna dobila nekaj sto tisoč malih delničarjev in Vseslovensko združenje malih deležnikov v skladu s svojim poslanstvom želi poskrbeti, da bodo njihovi interesi ustrezno zaščiteni. Zato bo združenje med drugim skušalo zagotoviti objektivno obveščenost potencialnih malih delničarjev tudi o vseh pomembnih podrobnostih,« je povedal mag. Kristjan Verbič, predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev.