Vsi delničarji Velane od VZMD prejemajo pismo s pooblastilom za izredno Skupščino, ki jo je Uprava Velane sklicala za imenovanje novega Nadzornega sveta po svoji meri. VZMD predlogu odločno nasprotuje, Uprava pa tudi zbira pooblastila - na stroške Velane!

 

 

Neposredno pred božično-novoletnimi prazniki, dne 20. 12. 2007, je Uprava družbe Velana sklicala izredno skupščino družbe. Skupščina je sklicana za 24. 1. 2008 in naj bi odločala izključno o sestavi novega Nadzornega sveta družbe za nadaljnja štiri leta. Pri tem velja izpostaviti, da je Nadzorni svet, kot organ nadzora, v gospodarskih družbah praktično najpomembnejši organ ter sprejema temu primerne odločitve in predloge.

 

 

 

 

 

Sestava Nadzornega sveta, kot je predlagana v sklicu skupščine, je neprimerna, saj nikakor ne odraža ustrezno lastniške strukture ter ne zagotavlja kompetentnega opravljanja dela in odločanja Nadzornega sveta. Predlagana sestava Nadzornega sveta je prejkoslej v nasprotju z bistvom in namenom tega organa, saj je kot vse kaže sestavljena po volji Uprave družbe oz. njenega predsednika (direktorja), torej po volji in željah tistega, ki naj bi bil s strani Nadzornega sveta nadziran. Takšno stanje in predlog je seveda absurden, nesprejemljiv ter v nasprotju s temeljnimi načeli delovanja delniških družb ter obstoječe družbeno-ekonomske ureditve v Republiki Sloveniji in »razvitem« svetu.

 

 

 

 

 

V VZMD si prizadevamo za resno, profesionalno, neodvisno in odgovorno delovanje Nadzornih svetov, saj je to eden najbolj bistvenih pogojev za uspešno delovanje delniških družb v interesu in za korist vseh lastnikov, torej tudi malih delničarjev. V ta namen je zelo pomembno in potrebno v Nadzornih svetih zagotoviti zastopanost različnih lastnikov in skupin delničarjev oz. njihovih predstavnikov.

 

 

 

 

 

Zato smo delničarje Velane s pismom pozvali, da skladno z navodili izpolnijo priloženo pooblastilo ali se sami udeležijo skupščine, saj bodo pri glasovanju o članih Nadzornega sveta Velane pomembni in šteli prav vsi glasovi. Predlagana pooblaščenca mag. Milan Štruc in Slavka Venko sta aktivna člana Sekcije Velana v sklopu VZMD in bosta - v kolikor bosta tako pooblaščena - glasovala PROTI predlogu, ki ga je v sklicu skupščine objavila Uprava Velane.

 

 

 

 

 

»Naša pooblaščenca bosta z nasprotnimi predlogi v Nadzorni svet predlagala strokovne, kompetentne, pokončne, načelne in zanesljive kandidate. Žal vam jih do skupščine še ne moremo sporočiti, saj se bomo o nasprotnih predlogih in ustreznejši sestavi Nadzornega sveta skušali dogovoriti tudi z drugimi pomembnejšimi lastniki in skupinami delničarjev Velane. Tako bomo imeli boljše možnosti za preprečitev izglasovanja predlaganih kandidatov, ki jih po naših informacijah podpirata dva največja delničarja v Velani (Slosys, d.d., z 24,41 % in Brest pohištvo, d.o.o., z 22,95 %) in bosta po naših predvidevanjih na skupščini tudi glasovala usklajenov pismu pojasnjuje predsednik VZMD mag. Kristjan Verbič.

 

 

 

 

 

Hkrati je predsednik VZMD v tokratnem pismu delničarje Velane še enkrat povabil, da se priključijo delničarskemu sporazumu v okviru VZMD, ki trenutno združuje že 257 delničarjev oz. 9,46 % lastništva Velane. »Tokratno vabilo utegne biti tudi zadnje, saj pričakujemo, da se bodo procesi, povezani s prihodnostjo Velane in »svežnjem delnic« iz naslova delničarskega sporazuma, intenzivirali. Nenazadnje tudi spričo skorajšnje realizacije mednarodnega urbanističnega natečaja za ureditev širšega prostora Šmartinske ceste, ki posledično pomeni tudi selitev, preoblikovanje ali celo likvidacijo Velane,« je dodal mag. Verbič.

Značke: skupščina