Joint ESAs Consumer Protection Day 2023

V prihodnjem tednu bo v Madridu potekala skupna konferenca evropskih regulatornih in nadzornih organov – ESAs Consumer Protection Day, ki stremi h krepitvi sodelovanja ter zagotavljanju medsektorske usklajenosti med Evropskim bančnim organom (EBA), Evropskim organom za zavarovanja in poklicne pokojnine (EIOPA) in Evropskim organom za vrednostne papirje in trge (ESMA). Pomembna konferenca bo postregla s tremi paneli na temo navzkrižnih prodaj (Cross-selling), regulacije kripto sredstev v EU in »zelenega zavajanja« (Greenwashing).

Na povabilo organizatorjev se bo konference udeležil tudi Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, sicer član Posvetovalne skupine Stalnega odbora za Finančne inovacije pri ESMA in Strokovne posvetovalne skupine uporabnikov finančnih storitev pri Evropski komisiji (FSUG), vzpostavljene za sooblikovanje področnih predpisov, postopkov in politik na ravni EU. Mag. Verbič se je v preteklem tednu udeležil tudi sestanka slednje – prvega po pomembnem junijskem srečanju v Helsinkih. Na tokratnem sestanku FSUG so člani in predstavniki Evropske komisije med drugim obravnavali novo Direktivo glede potrošniških kreditov, predloge v zvezi z digitalnim evrom, predloge sprememb Direktive in Regulative o plačilnih storitvah ter predlog za dostop do finančnih podatkov.

Predsednik VZMD bo - po konferenci, sestankih in obveznostih v Madridu - odpotoval na Dunaj, kjer bosta potekali letni srečanji Evropske federacije investitorjev in uporabnikov finančnih storitev (BETTER FINANCE) in Svetovne federacije investitorjev (WFI). Ob tem bo na Dunajski borzi organizirana tudi mednarodna investitorska konferenca Upholding Sustainable & Accessible Capital Markets for European Investors, ki jo organizirata BETTER FINANCE in Avstrijsko združenje investitorjev (IVA).


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si