helsinki216232

V Helsinkih se je zjutraj pričel dvodnevni sestanek Strokovne posvetovalne skupine uporabnikov finančnih storitev pri Evropski komisiji (FSUG), ki se ga kot član aktivno udeležuje tudi Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič. Člane FSUG je danes med drugim nagovorila Viceguvernerka Centralne banke Finske, Marja Nykänen, ter predstavila nacionalno strategijo finančnega opismenjevanja. V prostorih Helsinške borze so se zvrstile predstavitve raziskav in pogledov na delničarstvo, finančne storitve in trajnostno financiranje z vidika uporabnikov finančnih storitev oz. potrošnikov. Jutri bodo člani FSUG prisostvovali odprtju trgovanja na Nasdaq Helsinki, sledilo pa bo več internih sestankov skupine. 

Mag. Verbič je danes že predstavil aktualna prizadevanja VZMD, njihove pripombe in zakonodajna predloge s področja ureditve t.i. virtualnih skupščin, iz naslova katerih so – po nedavnem sodelovanju na Odboru za gospodarstvo (VIDEO: https://youtu.be/7hVFHFYMepw) – v tem tednu potekali tudi sestanki med predstavniki Združenja in Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. Virtualne skupščine so bile tudi ena od osrednjih tem današnjih pogovorov, pri čemer je Predsednik VZMD izpostavil predvsem širši kontekst nebrzdane virtualizacije življenja ter prenosa srečanj, odločanj, druženj itn. v virtualni svet ter pogubni vpliv le-tega na prihodnost zahodne civilizacije in človeštva nasploh. Te tematike je mag. Verbič predstavil že v Bruslju – Pravnemu in Izvršnemu odboru Evropske federacije investitorjev in uporabnikov finančnih storitev (BETTER FINANCE), pa tudi Evropski komisarki za finančno stabilnost, finančne storitve in unijo kapitalskih trgov, Mairead McGuinness, s katero sta spregovorila ob včerajšnji mednarodni konferenci BETTER FINANCE.

FSUG je Evropska komisija vzpostavila leta 2010, z željo po vključitvi uporabnikov finančnih storitev v oblikovanje predpisov, postopkov in politik na ravni EU, trenutno jo sestavlja 20 članov iz 11 držav EU, pri čemer je Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič edini predstavnik Slovenije. Slednji je na zasedanjih FSUG že večkrat izpostavil številne konstruktivne predloge in pripombe, glasno pa opozarja tudi na sporne prakse, ki jih zaznavajo v Združenju.


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si