Na Odboru za gospodarstvo Državnega zbora RS se je pred dobro uro zaključila razprava o predlogu novele Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1L), kjer je VZMD predstavil dodatni Predlog sprememb in dopolnitev (VIDEO: https://youtu.be/7hVFHFYMepw), poleg siceršnjih predlogov, ki so jih strokovni sodelavci že podali predlagatelju, Vladi RS in Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ), v okviru javne razprave in konstruktivnega srečanja s predstavniki MGTŠ še v lanskem letu.

Omenjeni dodatni predlog je na današnji seji Odbora za gospodarstvo predstavil zunanji strokovni sodelavec VZMD, odvetnik Rok Šonc, ki je med drugim izpostavil: »V VZMD smo se - tudi po posvetu s kolegi iz Evropske federacije investitorjev in nekaterih sestrskih združenj v EU - odločili, da podamo dodatno pobudo za amandma v delu, ki se nanaša na postavljanje vprašanj delničarjev pred skupščino gospodarske družbe v primerih, ko je sklicana virtualna skupščina. Torej v primeru izvedbe skupščine, ki ne predvideva fizične prisotnosti delničarjev. Tako predlagamo rešitev, po kateri bi imeli delničarji pravico postavljati vprašanja poslovodstvu že pred zasedanjem virtualne skupščine, seveda ob predpostavki, da se ta vsebinsko nanašajo na točke dnevnega reda skupščine. Po obstoječem predlogu novele je namreč to sicer že zdaj predvideno, ampak zgolj kot neobvezna možnost, o kateri odloča Uprava oz. je ta možnost popolnoma v njeni presoji. Po naši oceni diskrecijska pravica poslovodstva, kdaj bo dopustila možnost postavljala vprašanja pred samo skupščino in kdaj ne, pomeni v veliki meri izvotlitev pravice in nasprotuje njenemu namenu. Delničarji tako nimajo jamstva, da se bo ta možnost v resnici sploh kdaj izvajala.«

Dodatno je predstavnik VZMD opozoril, da obstoječi predlog novele v tem delu ne sledi praksi, ki jo je s svojimi pravili v času protikoronskih ukrepov že vzpostavil SDH d.d. Slednji je v okviru Pravil za udeležbo in glasovanje na virtualni skupščini namreč vzpostavil splošno pravilo, da lahko delničarji dva dni pred skupščino po elektronski poti posredujejo svoja vprašanja, kot uresničevanje pravice do obveščenosti delničarja. Glede na navedeno v VZMD predlagajo splošno možnost podajanja informacijske zahteve (vprašanja) delničarja, in sicer časovno omejeno na najpozneje dva dneva pred virtualno skupščino.


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si