DBS31052019

Še vedno je v teku že 3,5-urna skupščina družbe Deželna banka Slovenije, d.d. (DBS), kjer je prisotnega 91,619 % kapitala z glasovalno pravico. Skupščina poteka v znamenju merjenja moči med tabori delničarjev,  povezanih z družbama Skupina Prva, d.d. (9,92%), in KD Group, d.d.(6,01%) ter taborom številnih kmetijskih zadrug, ki podpirajo Predsednika Kapitalske zadruge, z.b.o. (21,00 %) in Predsednika Nadzornega sveta DBS, Petra Vriska. Po sklicu skupščine so tako delničarji podali kar 8 zahtev za širitev dnevnega reda in 6 nasprotnih predlogov, številni pa so bili podani še tekom današnje skupščine. Delničarji so podali še več zahtev za odvzem glasovalnih pravic in napovedi izpodbojnih tožb.

Zapletlo se je že pri prvi točki dnevnega reda. Skupina Prva je namreč namesto prvotno predlagane Maše Grgurevič Alčin, z nasprotnim predlogom za Predsednika skupščine predlagala odvetnika Damjana Škofiča. Ob tem se je vnela razprava o njegovem konfliktu interesov saj je Skupina Prva z dodatno 7. točko dnevnega reda predlagala imenovanje odvetniške pisarne (odkoder Škofič prihaja) za posebnega zastopnika za vložitev morebitnih odškodninskih tožb. Tako so se pojavili tudi nekateri alternativni predlogi za predsednika skupščine - odvetnik Srečko Jadek in odvetnik Klemen Mir -vendar pa je na koncu Skupina Prva, kot predlagatelj, omenjeno 7. točko dnevnega reda umaknila, s čimer konflikta interesov ni bilo več in je bil z 59,08 % podporo za Predsednika skupščine potrjen odvetnik Škofič.

Bilančni dobiček DBS za poslovno leto 2018 je sicer znašal 3.569.884,92 €, pri čemer je prvotni predlog predvideval da se v celoti razporedi v druge rezerve iz dobička. K tej točki dnevnega reda so delničarji podali kar štiri nasprotne predloge, sicer sprti tabori pa so bili enotni vsaj v tem, da želijo izplačilo dividend. Na koncu je bil sprejet nasprotni predlog delničarja ČZD Kmečki glas, po katerem bo se bo med delničarje razdelila četrtina bilančnega dobička, kar predstavlja dividendo v višini približno 0,21 €.

Skupščina je potrdila razrešnice večini članom Uprave in Nadzornega sveta, po nasprotnih predlogih KD Group pa razrešnice nista prejela nekdanja Predsednica Uprave, ga. Sonja Anadolli, in aktualni Predsednik Nadzornega sveta, g. Peter Vrisk. Ob tem se je vnela razprava, ki se je prenesla tudi na naslednji točki dnevnega reda o Letnem poročilu, o notranjem revidiranju za leto 2018 s pozitivnim mnenjem nadzornega sveta in točko Imenovanje revizorja.

Glavni očitki so se nanašali na konflikt interesov in povezave med Petrom Vriskom in družbo Semenarna Ljubljana, d.o.o., ki je v lasti DBS. Že dalj časa se namreč pojavljajo informacije o vplivu Predsednika Nadzornega sveta DBS na poslovne odločitve v Semenarni Ljubljana, s katerimi sodelujejo tudi zadruge, ki ga podpirajo. Ob tem je Vrisk ponovno zatrdil, da so vsi očitki neutemeljeni, izkazalo pa se je tudi, da konflikt interesov ni bil nikdar predmet notranje revizije.

Delničarji so podprli tudi revizorja za revidiranje letnega poročila DBS za poslovna leta 2019-2022, pri čemer je bilo nekaj vprašanj povezanih z razlogi za izbiro revizorja, ki je postal družba Mazars, d.o.o.

Za tem so delničarji razpravljali še o izredni reviziji, ki je bila izglasovana na prejšnji skupščini, pri čemer je razprava med drugim tekla o odpravnini bivši Predsednici Uprave, ge. Anadolli, izplačilo katere je v bran vzel Vrisk. . Za slednjega je bila s strani Skupine Prva, KD Group in KD Kapital, predlagana tudi razrešitev s funkcije Predsednika Nadzornega sveta. Večine delničarjev Vrisk s svojim zagovorom kot kaže ni prepričal, saj je za njegovo razrešitev glasovalo 57,25 % prisotnih glasov, kljub temu pa ostaja na funkciji, saj bi moralo za uspešen odpoklic glasovati vsaj 75 % prisotnih glasov. Trenutno pa še poteka razprav o predlogu razrešitve članice Uprave, Barbare Cerovšek Zupančič, prav tako po predlogu Skupine Prva, KD Group in KD Kapital.


Sorodna sporočila VZMD:

DBS - današnja skupščina prinesla pomembno spremembo razmerij v Nadzornem svetu ter Posebno revizijo - torek, 09.10.2018

DEŽELNA BANKA SLOVENIJE – skupščina polemično o višini dividend, sestavi nadzornega sveta in spremembah Statuta – po napovedi izpodbojnih tožb morda kmalu sklic nove skupščine - petek, 30.03.2018

DBS – po skupščini brez dividend, sprememb statuta in dodatnega člana nadzornega sveta; PETROL - napetost pred pomembno skupščino - ponedeljek, 10.04.2017


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev