Na današnji seji Odbora DZ RS za zdravstvo je predsednik VZMD izrazil zaskrbljenost nad dejstvom, da VZMD oz. predstavniki Sekcije Vzajemna niso bili vabljeni na sejo, njenih stališč pa ni v gradivu Odbora.

 


Na današnji seji Odbora državnega zbora Republike Slovenije za zdravstvo je predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, izrazil začudenje in zaskrbljenost nad dejstvom, da VZMD oz. predstavniki Sekcije Vzajemna pri VZMD niso bili uradno vabljeni na sejo, njenih stališč pa ni v gradivu članov Odbora, čeprav so bila Odboru posredovana stališča in čeprav gre za edino civilno iniciativo, ki je v zvezi z nakano spremembe statusa Vzajemne izdatno družbeno angažirala in v njenem sklopu sodeluje preko 1000 članov, zavarovancev oz. edinih lastnikov Vzajemne. Zato bi bilo toliko bolj pomembno, da se člani odbora seznanijo tudi s stališči, ki so se izoblikovali iz tega naslova, je poudaril mag. Verbič.

 

 


V nadaljevanju sledi magnetogram seje v delu zgoraj navedene predstavitve.

 

 

PREDSEDNIK LJUBO GERMIč: Hvala lepa. Želi besedo Zakonodajno-pravna služba, glede na to, da dr. Marušič ne želi? Prosim. Lahko poskusite mogoče z drugim. Smo v dvorani, ki ni običajna in je mogoče malo tehničnih problemov. Prosim.

GOSPOD_______: Hvala lepa za besedo gospod predsednik. Torej, lahko bi povsem kratko rekel, da v bistvu ostajamo pri pisnem mnenju in če ste zadovoljni s takim stališčem, se tu kar ustavimo. če pa je potrebno kaj več govoriti bi pa lahko to širše še to povedal.

PREDSEDNIK LJUBO GERMIč: Hvala lepa. Prosim. Jaz bi samo prosil vse razpravljavce, ki vas ne poznam, če se lahko predstavite.

KRISTJAN VERBIč:
Kristjan Verbič, predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev. Predsednik odbora, hvala za besedo. Spoštovani člani odbora.
Zdi se mi primerno, da glede na to, da je Vseslovensko združenje malih deležnikov edina civilna iniciativa, ki je v zvezi s prenosom premoženja, ki se je obetal in pa tisto, kar se na osnovi zakonodajnih postopkov s tem v zvezi dogaja vodila aktivnosti in bila izdatno družbeno angažirana. Naj povem, da v sklopu naše sekcije aktivno sodeluje preko 1000 članov, zavarovancev oziroma kot ste slišali edinih lastnikov Vzajemno, je verjetno pomembno, da se člani odbora seznanijo tudi s stališči, ki so se izoblikovala iz tega naslova. Vam je že predsednik Sekcije dr. Ludvik Toplak, pri Vseslovenskem združenju malih delničarjev posredoval stališča sekcije z vsemi pripadajočimi prilogami in odločitvami na izvršilnih organih same sekcije, ki kot rečeno edina predstavlja in zastopa civilno iniciativo iz naslova članov zavarovancev oziroma edinih lastnikov Vzajemne. S tem v zvezi naj seveda izrazim tudi zaskrbljenosti in začudenje, da nismo bili uradno povabljeni. Prosil bi, če bi lahko tista stališča prejeli tudi člani odbora, kajti na tej osnovi mislim, da bi lahko bila odločitev kvalitetnejša. Hkrati pa naj opozorim na to, da je pri obravnavi na Komisiji za družbene dejavnosti pri Državnem svetu bilo predstavljeno tudi nekaj od tega tako, da je to vključeno tudi v njihovo mnenje, ki ga je v zvezi s tem zakonom oziroma kot ste se proceduralno odločili, da obravnavate tako Barovič - Jelinčičev, kot Vladni predlog. Mislim, da je tudi iz tega naslova smiselno vzeti na znanje, s strani odbora, ta stališča, ki so se oblikovala. Naj še enkrat ponovim, s strani edine skupine, ki je sploh izrazila interes, v smislu samih lastnikov, torej članov Vzajemne. Hvala za besedo, če pa je ocena, da bi tudi vsebinsko bilo zaželeno razpravljati, bom seveda sodeloval. Nekako pa, glede na to, da uradno nismo bili vabljeni, verjetno izhaja, da ni bilo želeno, da bi tudi v vsebinskem smislu to stališče prišlo do izraza. Hvala.

PREDSEDNIK LJUBO GERMIč: če mi dovolite komentar k temu. Kot predsednik odbora skupaj s strokovnimi službami vedno poskušamo najti vse tiste, ki bi imeli interes prispevati pri obravnavi določene vsebine na odboru,

13. TRAK: (MK)

(nadaljevanje) da pa nismo vsevedni, je pač nenamerno izpadlo povabilo vašemu združenju, je pa bilo, glede na to, da smo včeraj z vašim predsednikom govorila, dogovorjena, da se danes zjutraj ob 8. uri dobiva, da pogledava ali je dobro in katera gradiva bi posredovali na sami seji, žal do tega sestanka ni prišlo, ker je gospod Toplak prihajal v Ljubljano bistveno kasneje, kot sva bila dogovorjena, isto v fazi zadnje priprave na sejo odbora, nisem mogel postoriti vsega. Tako, da ni bilo nobene namere, da kogarkoli izključimo, tako tudi ni nobene namere, da ne bi mogli razpravljati pri vsebini zakona, ki bo in tako, da ni nobene namere, da ne bi razdelili tista gradiva za katere vi ocenjujete, zato da bi jih bilo smiselno razdeliti, tako da ne bi želel, da obstaja prizvok pri katerikoli točki, da je v okviru dela tega odbora bil kdorkoli izključen zato, ker bi želeli, da je izključen, tako, da če boste želeli, dajte predložiti gradiva. Mi jih bomo v naših službah odbora nemudoma razmnožili, razdelili vsem, ki so zainteresirani za to gradivo, tako da bo lahko seveda razprava čim bolj kvalitetna. Je pa seveda presenečenje, da glede na to, da je seveda delo Državnega zbora javno in glede na to, da je dnevni red sklica sej javen, da ste bili na Državnem svetu, med tem, ko niste videli, da bo glede na to, da Državni svet je obravnaval to temo bili opozorjeni, da bo seveda tudi to in tako kot ste danes lahko prišli, mogoče to naredili kakorkoli prej. Mi smo pa od tistega trenutka postorili vse, ko smo izvedeli za to, da imate interes, da prisostvujete na tej seji. če prispeva k vsebini, prosim gospod Verbič.

KRISTJAN VERBIč: Spoštovani predsednik. Nikakor ne želim polemizirati z vami, naj samo ponovim, da so bila gradiva posredovana vam oziroma odboru, tako da jih imate na razpolago, hkrati pa je precej tistih, ki so bili uradno vabljeni tudi društev, tako da mislim, da je bilo več kot očitno, da je Vseslovensko združenje malih deležnikov bilo pri tem vprašanju zelo izpostavljeno in angažirano še prej, preden so se drugi lotili obravnave te nadvse pomembne tematike. Hvala torej, gradiva pa so že bila posredovana, zato ne vidim razloga, da jih člani odbora ne bi že prejeli ali pa imeli v svojem gradivu.

PREDSEDNIK LJUBO GERMIč: Hvala lepa. Zdaj, takole je, gradiva sem jaz prejel najverjetneje po mailu včeraj, po razgovoru z gospodom Toplakom. Edina ta možnost obstaja. Ker v zadnji fazi nisem mogel slediti vsemu, samo to lahko sklepam, ne morem sklepati na karkoli drugega, glede na to, da v strokovnih službah smo še danes preverjali ali so vsa gradiva, ki so prišla pri katerikoli točki na odbor razmnožena, tako da smo še danes razmnoževali določena gradiva in so bila posredovana poslancem. Tako bi zelo težko sprejel očitek, da je karkoli bilo, še enkrat, narejeno z namero, da kogarkoli se ne vključuje.
če lahko v tej fazi zaključim razpravo predlagateljev, potem bi v razpravo in gospod Jelinčič, prosim.

14. TRAK: (KO)

ZMAGO JELINčIč PLEMENITI: Gospod predsednik, jaz sem govoril samo o tistem našem predlogu zakona in preden bi vi zaključili razpravo, bi seveda jaz imel za povedati tudi še kaj o predlogu zakona, ki je bil posredovan s strani Ministrstva za zdravje, da ne bi bila razprava prej zaključena, ker mislim, da je še marsikaj za povedati tudi o tistem drugem zakonu in ker govorimo o obeh zakonih na enkrat sem jaz mislil, da bo predstavnik Vlade kaj povedal o našem vloženem zakonu, potem bom pa jaz povedal še kaj o njihovem vloženem zakonu. Ampak, če ni drugače, lahko kar jaz še o tistem vladnem zakonu kar povem. Samo prosim, odločite se.