Poziv k popravku nezakonitih pojasnil na spletnih straneh FURS

Na Generalnega direktorja FINANČNE UPRAVE RS (FURS), Petra Gruma, je VZMD naslovil »Poziv k popravku nezakonitih novo-objavljenih pojasnil na spletnih straneh FURS«. Šokirani in z veliko zaskrbljenostjo so namreč strokovni sodelavci Združenja prebrali 5. izdajo dokumenta »Drugi dohodki po zakonu o dohodnini (podrobnejši opis)«, kjer je DODATNO POGLAVJE o »dodatnih denarnih odpravninah«, ki je POVSEM NAPAČNO, saj kot druge dohodke po zakonu o dohodnini obravnava tudi izplačila odpravnin ob iztisnitvi (oz. izključitvi-razlastitvi) manjšinskih delničarjev.

V VZMD izpostavljajo, da ima lahko novitetno stališče FURS uničujoče posledice za deset-tisoče malih delničarjev, ki so jim bile njihove delnice - torej njihov kapital - z iztisnitvami iz delniških družb odvzete brez njihove volje, in sicer s strani večinskih (glavnih) delničarjev. Že ta okoliščina, da je bila manjšinskim delničarjem neprostovoljno skrajšana doba imetništva kapitala, lahko na njihov davčni položaj negativno vpliva, saj obdavčitev kapitalskih dobičkov pada s časom imetništva kapitala. Še mnogo bolj pa delničarje prizadene napačna opredelitev dobička iz kapitala kot drugega dohodka, ki se obdavčuje sintetično. In ravno to je nezakonito pojasnjeno v dokumentu FURS: primerna denarna odpravnina, do katere so upravičeni iztisnjeni manjšinski delničarji, je namreč kot dobiček iz kapitala obravnavana le v delu, v katerem jo glavni delničar - po svoji lastni oceni in svoji lastni volji - plača ob iztisnitvi, ne pa tudi v delu, ki jo kot PRIMERNO DOLOČI SODIŠČE!?!

»Primerna denarna odpravnina za odvzete delnice manjšinskih delničarjev – popolnoma istovrstni dohodek je s takšno novitetno interpretacijo FURS obravnavan popolnoma različno, in sicer izključno v odvisnosti od volje večinskega oz. glavnega delničarja, ki hoče manjšinske delničarje z iztisnitvijo-razlastitvijo (pre)poceni izplačati. Sledeč novo-objavljenemu stališču FURS namreč velja: kolikor bolj manjšinske delničarje glavni delničar prikrajša in kolikor bolj kriminalno nizko odpravnino jim izplača, toliko več davkov bo malim delničarjem odmerila država, ko bodo - po dolgih letih pravdanja na sodiščih - uspeli dokazati primerno oz. pošteno višino denarne odpravnine,« je absurdno protislovje novo-objavljenih pojasnil FURS povzel Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, ter dodal, da so spričo urgentnosti njihove dopise prejeli tudi dr. Robert Golob, Predsednik Vlade RS, Klemen Boštjančič, Minister za finance, Matjaž Han, Minister za gospodarstvo in šport, Luka Mesec, Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dr. Dominika Švarc Pipan, Ministrica za pravosodje, in nekateri drugi pristojni.

Strokovni sodelavci VZMD ob tem ugotavljajo, da je zmotnost novo-objavljenega stališča FURS očitna že ob nepravilnem poimenovanju dodatka, ki ga FURS imenuje »dodatna« denarna odpravnina, čeprav na njej ni nič »dodatnega«. Opozarjajo, da gre zgolj za izplačilo razlike do primerne denarne odpravnine, ki bi morala biti plačana manjšinskim delničarjem že ob sami iztisnitvi, pa jim nezakonito ni bila, zaradi česar je bila potrebna sodna intervencija. Zaradi okoliščine, da žal postopki ugotavljanja primerne denarne odpravnine na sodiščih trajajo vrsto let, se ne more spremeniti pravna narava oz. način obdavčenja dohodka - predvsem mali delničarji in VZMD bi si seveda želeli, da bi postopki terjali neprimerno manj časa(!) ter so tudi s tem v zvezi podali že precej, tudi zakonodajnih pobud!

V VZMD pričakujejo, da bo FURS nezakonito stališče KAR NAJHITREJE ODSTRANIL, preklical oz. spremenil, saj bo sicer nastala velika in težko popravljiva škoda za deset-tisoče, tako nekdanjih, kot tudi aktualnih in morebitnih bodočih delničarjev. Hkrati v Združenju z obžalovanjem opažajo, da so »profesionalni« finančni posredniki (banke in borznoposredniške družbe) pričeli delničarjem ponujati ureditev izplačil, medtem ko v zvezi s spornim novitetnim stališčem FURS niso ukrenili prav ničesar in tako ponujajo zgolj izplačila pod pogoji najbolj neugodne obdavčitve »dodatne« odpravnine (t.j. pod pogoji posameznikove mejne davčne stopnje za dohodke, ki se obdavčujejo sintetično).


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si