Nasprotni predlog VZMD zoper Izkljucitev prednostne pravice17032017 Page 1

Na današnji skupščini družbe Kompas d.d. je bilo prisotnega 98,57% kapitala z glasovalno pravico. Poleg glavnega delničarja, družbe Adriatcia.net d.o.o. (95,64 % celotnega kapitala), se je skupščine udeležil le Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, ki je poleg VZMD zastopal tudi delničarje, vključene v Delniško OPORO (skupno 0,17 % prisotnih glasov).

Pri drugi točki dnevnega reda so delničarji odločali o povečanju osnovnega kapitala družbe s stvarnimi vložki. S sprejetjem sklepa se bo osnovni kapital družbe povečal iz 6.517.763,95 EUR za 25.902.625,32 EUR, tako da bo celotni osnovni kapital družbe po povečanju znašal 32.420.389,27 EUR. Glavni delničar, Adriatica.net d.o.o., bo tako, po povečanju osnovnega kapitala, imel kar 99,12 % vseh delnic družbe.

Ker sta Uprava in Nadzorni svet družbe s sklicem predlagala tudi izključitev prednostne pravice pri povečanju kapitala za obstoječe delničarje, je VZMD na skupščini vložil nasprotni predlog, s katerim bi vsi obstoječi delničarji imeli pravico sodelovati pri povečanju osnovnega kapitala družbe v sorazmerju z njihovimi obstoječimi deleži. Zato je Predsednik VZMD napovedal izpodbojno tožbo zoper sprejeti sklep o povečanju osnovnega kapitala, saj gre - spričo izključitve prednostne pravice pri pridobivanju novih delnic - tudi za izrazito zmanjšanje deležev malih delničarjev.

K 2.1. točki dnevnega reda je nasprotni predlog vložil tudi glavni delničar, saj je prišlo do napačnega izračuna povečanja kapitala v višini 15,89 EUR. Predlog glavnega delničarja je bil sprejet. VZMD je svoj nasprotni predlog popravil skladno s pravilnim izračunom. Delničarji so pri 3. točki dnevnega reda potrdili novo članico nadzornega sveta, in sicer gospo Dunjo Šimunić Mehdin, saj je bila prejšnja nadzornica, gospa Tamara Jutt Maleš, odpoklicana.

Današnja skupščina družbe NIVO INVESTICIJE d.d. pa je bila preklicana v zadnjem trenutku, saj je glavni delničar, družba GEDORA, storitve d.o.o., preklical svojo udeležbo na skupščini. Uprava družbe je iz razloga predvidene nesklepčnosti skupščine to preklicala. Na skupščino sta bila sicer poleg glavnega delničarja prijavljena le VZMD in Delniška OPORA v okviru fiduciarnega računa pri Odvetniški pisarni Jereb.


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev