krka6723

Skupščina družbe KRKA, d.d., kjer je prisotnega 54,35 % kapitala z glasovalno pravico, je pravkar potrdila predlog Uprave in Nadzornega sveta po katerem bodo delničarji prejeli dividendo v višini  6,60 € bruto na delnico, za kar bo družba namenila 204.377.712,00 € od skupno 408.377.712,00 € bilančnega dobička. Delničarji na današnji skupščini odločajo še o plačilu članom Nadzornega sveta, pooblastilu Upravi za pridobivanje in odsvajanje lastnih delnic, seznanili pa se bodo tudi z odstopom Boruta Jamnika s funkcije člana Nadzornega sveta ter imenovali njegovega naslednika.

VZMD pozorno spremlja tudi dogajanje v družbi UNIOR, d.d., katere skupščina je potekala včeraj. VZMD je za omenjeno skupščino pripravil Nasprotni predlog glede delitve bilančnega dobička, ki pa žal ni bil sprejet. Ker prvotni predlog Uprave in Nadzornega sveta ni predvideval nikakršne delitve dividend je VZMD predlagal, da bi družba po dolgih letih delničarjem vendarle izplačala vsaj dividende v minimalni višini 4 % osnovnega kapitala. Ob dobrih 5 mio € čistega dobička in 14 mio € bilančnega dobička, so v Združenju mnenja, da je družba zmožna izplačila skupno 940.202,00 € dividend, tudi ob vračilu 1,3 mio € državne pomoči, ki jo je prejela. Predlagana višina izplačila dividend je sicer sledila mnenju oz. predlogu Uprave in Nadzornega sveta za izplačilo v primeru, da družba ne bi prejela državne pomoči. Glede na argumente Uprave in Nadzornega sveta, da dividend letos ni mogoče izplačati - ne da bi morala družba vrniti prejeto državno pomoč - ter napovedjo nove skupščine v začetku leta 2024, ki bi odločala o delitvi dividend, je VZMD predlagal izplačilo dividend v prvem tednu leta 2024. V Združenju namreč ne vidimo zadržkov, da ne bi delničarji o takšnem izplačilu odločali že na letošnji redni skupščini ter se na tak način izognili nepotrebnim stroškom izrednih skupščin in čakanju na izplačila dividend.

Skupščina Uniorja je sicer minila v znamenju menjav v Nadzornem svetu, saj je slednji s sklicem predlagal odpoklic nadzornika, dr. Tomaža Subotiča, ki je sicer tudi eden od večjih delničarjev družbe. Ob tem so bile problematizirane prodaje dela delnic, ki jih ima v lasti osebno ter posredno preko svoje češke družbe INTERTRADE CS. V bran ga je med drugim vzelo Društvo MDS, ter predstavilo vrsto argumentov zakaj v primeru prodaje delnic ni prišlo do kršitev oz. zlorab notranjih informacij. Na koncu je skupščina – ob odločilni podpori paradržavnih družb – namesto dr. Subotiča iz Nadzornega sveta odpoklicala Predsednika, Franca Dovra, ter Članico, Andrejo Potočnik. Skupščina se je pred tem seznanila še z odstopom namestnice predsednika Nadzornega sveta, Simone Razvodnik Škofič. Za nove člane Nadzornega sveta pa so bili imenovani Robert Vuga, Katja Potočar in Marijan Penšek.


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si