Sava turizem 7722

Današnje skupščine družbe SAVA TURIZEM, d.d., se je poleg največjega delničarja, družbe SAVA, d.d. (95,47%), udeležil le še Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, ki je zastopal tudi interese 139 delničarjev združenih v okviru civilne družbe »Delniška OPORA« in delničarskega sporazuma pri VZMD.

Bilančni dobiček družbe  je konec minulega leta znašal 22.363.451,88 €, pri čemer je - zaradi prejete državne pomoči ob pandemiji - Nadzorni svet predlagal, da se del bilančnega dobička v višini 6,13 mio € - oblikovan iz dobička ustvarjenega v 2021 – v celoti razporedi v druge rezerve iz dobička in trajno ostane nerazdeljen delničarjem, od preostalih 16,23 mio € pa 14,24 mio € ostane nerazporejenih, 1,99 mio € pa se razdeli med delničarje kot dividenda v višini 0,0353 € bruto na delnico, pri čemer se morajo z izplačilom strinjati tudi banke upnice. 

Takšen predlog je po prepričanju strokovnih sodelavcev VZMD neracionalen za veliko večino delničarjev družbe, saj jim bodo ob izplačilu nastali nesorazmerni stroški finančnih posrednikov, dividend pa tako številni sploh ne bodo prejeli. Glede na to, da ni bilo realno pričakovati sprejema višje dividende, je VZMD na skupščini podal nasprotni predlog, ki je predvideval, da se celotni znesek nameni investicijam v obstoječe hotelske kapacitete. V VZMD so prepričani, da so takšne investicije v številnih primerih hotelskih kapacitet nujne, hkrati pa donosnejše za vse delničarje družbe, saj bi se morala s tem povečati tudi vrednost same delnice. Na koncu je bil sprejet nasprotni predlog največjega delničarja, ki je enak prvotnemu predlogu, le da se izplačilo dividend prestavi s 25. 11. 2022 na 15 dni po izpolnitvi odložnih pogojev (soglasje bank upnic).

V okviru Delničarskega sporazuma pri VZMD in civilne družbe »Delniška OPORA« je že pred časom združilo svoje pravice in interese večje število delničarjev Hotelov Bernardin, ki so po pripojitvi postali delničarji družbe Sava Turizem. Kot je na skupščini izpostavil tudi mag. Verbič, si VZMD - skladno z določili Delničarskega sporazuma oz. Splošnimi pogoji civilne družbe »Delniška OPORA« - ves čas prizadeva doseči ustrezen donos za delničarje, zato je tudi v preteklosti že podal več predlogov, tudi glede delitve dividend. Podana je bila tudi zahteva za izstop delničarjev iz družbe ter sprožen postopek za določitev primerne denarne odpravnine, vendar slednji na sodišču stoji zaradi drugega postopka, v katerem se preverja ustreznost menjalnega razmerja ob zamenjavi delnic Hotelov Bernardin za delnice Save Turizem.  S tem v zvezi je zastavil tudi vprašanje, ali ima družba informacije o morebitnih možnostih oz. pripravljenosti za izstop malih delničarjev iz družbe pod poštenimi pogoji, pri čemer je prejel le pojasnilo, da sama družba Sava Turizem ne planira odkupovanja lastnih delnic. 

Po odstopu člana Nadzornega sveta, Klemna Boštjančiča, ki je v vmesnem času nastopil funkcijo Ministra za finance RS, je skupščina odločala tudi o novem članu Nadzornega sveta. Prvotno je bila na to mesto predlagana Mojca Globočnik, vendar je na sami skupščini Sava podala in sprejela nasprotni predlog, po katerem je bil v Nadzorni svet imenovan Davor I. Gjivoj jr. Ob tem je Predsednik VZMD preventivno napovedal možnost izpodbijanja takšnega sklepa, saj predlagatelj na skupščini ob nasprotnem predlogu ni predložil ustreznih soglasij ter izjave o neobstoju konflikta interesa. Ker je bil predlog podan neposredno na sami skupščini se drugi delničarji tudi niso mogli ustrezno seznaniti s predlaganim kandidatom.

Neposredno po zaključku skupščine se je mag. Verbič odpravil na Otočec, kjer se je pravkar zaključila skupščina družbe KRKA, d.d. Družba je v prvem polletju letošnjega leta prodajo povečala za 6 %. Glede na dogajanja v Ukrajini je bilo na skupščini pojasnjeno tudi, da je družba v letu 2021 prodajo v Ukrajini povečala za 12 % (letos pa -1%), v Ruski Federaciji pa za 2 % (letos +3%). Cilj za letošnje leto je 1,61 mrd € prodaje in približno 300 mio € dobička. Zdravila Krke niso podvržena nikakršnim sankcijam, dnevno pa jih uporablja 50 mio ljudi. Delničarji so potrdili predlog Uprave in Nadzornega sveta po katerem se 175 mio €, od skupno 318 mio € bilančnega dobička, nameni za izplačilo dividend v višini 5,63 € bruto na delnico, ki bo izplačana 21. 7. 2022. Delničarji so praktično soglasno podelili razrešnico Upravi in Nadzornemu svetu, ter za petletni mandat v Nadzorni svet imenovali Boruta Jamnika. 

V preteklih tednih so se sicer predstavniki VZMD udeležili tudi številnih drugih skupščin, med drugim družbe M1, d.d., kjer je pooblaščenec VZMD napovedal izpodbijanje sprejetih sklepov o potrditvi sklepov lanske skupščine, med katerimi so bili tudi umik delnic z borze. Na skupščini družbe NIKA, d.d., je VZMD napovedal izpodbijanje sprejetega sklepa po katerem bi malim delničarjem ob umiku delnic z borze pripadalo nadomestilo v višini 3,00 €, namesto prvotno predlaganih 5,00 € za delnico.

Na skupščini družbe SAVA RE, d.d., je VZMD podprl sklep o delitvi dividende v višini 1,50 € bruto na delnico, za kar bo družba namenila 23,25 mio € od skupno 37,05 mio €bilančnega dobička leta 2021. Na skupščini družbe NLB, d.d., je bil ob 458,27 mio € bilančnega dobička sprejet predlog o delitvi dividende v višini 2,50 € bruto na delnico oz. skupno 50 mio €, pri čemer delničarji lahko v letošnjem letu pričakujejo še eno skupščino na kateri bodo odločali o še eni dividendi oz. o uporabi predvidenega zneska za druge projekte oz. priložnosti za širitev banke, ki bi se morda pojavili v vmesnem času. Skupščina družbe TELEKOM SLOVENIJE, d.d., je namesto prvotno predlagane dividende v višini 3,50 € bruto na delnico, sprejela nasprotni predlog po katerem bodo delničarji prejeli 4,50 € bruto na delnico za kar bo družba namenila 29,24 mio € od skupno 45,20 mio €. Skupščina ni potrdila predloga pooblastila za pridobivanje lastnih delnic.


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si