sporočilo2772023

Na današnji skupščini družbe KS NALOŽBE, d.d., je bilo prisotnega 89,77 % kapitala z glasovalno pravico, poleg večinskega delničarja (89,68 % vseh delnic) - ciprske družbe Kalantia limited, ki jo je zastopal Igor Lah – so se s strani delničarjev skupščine udeležil le še Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, in predstavniki Kapitalske družbe, d.d. (KAD), ki ima sicer 7,72 % delnic, vendar brez glasovalne pravice. Skupščina se je seznanila z bilančno izgubo v višini 2.734.977,94 €, ki naj bi bila posledica slabitev iz naslova naložb v odvisno družbo G.I. DAKOTA INVESTMENTS LIMITED. Ob tem je mag. Verbič zastavil vprašanje kdaj si lahko delničarji vendarle obetajo izplačilo dividend oz. kakršenkoli donos iz naslova svoje naložbe. VZMD je v preteklosti že zagotovil znatno boljše prodajne pogoje za prodajo svežnja delnic, oblikovanega v okviru »Delniške OPORE«. Igor Lah je ob tem izrazil pripravljenost večinskega delničarja, da odkupi tudi dodatni sveženj delnic, ki se je oblikoval pri »Delniški OPORI« od zadnje prodaje, vendar le v primeru, da odkupi tudi 7,72 % delež KAD. Slednji je te delnice prejel iz naslova »opuščenih« vrednostnih papirjev, ki jih mali delničarji niso prenesli z ukinjenih registrskih računov.

Sočasno je v Murski Soboti potekala tudi skupščina družbe PANVITA MIR, d.d., za katero je VZMD pripravil Nasprotni predlog za delitev 2.113.095,00 € dividend, od skupno 3.467.981,00 € bilančnega dobička, kar bi za delničarje pomenilo izplačilo v višini 3,00 € bruto na delnico. Žal Nasprotni predlog VZMD ni bil sprejet, saj sta največja delničarja družbe - Panvita mesnine d.o.o. in IMO-REAL d.o.o. (skupaj 91,86 %) - izglasovala sklep, po katerem se bilančni dobiček ne razdeli.

Podobna vprašanja o možnostih izplačila dividend oz. donosa iz naslova naložb malih delničarjev je Predsednik VZMD zastavil tudi na skupščini družbe TALUM B, d.d., ki je popoldan sledila v Kidričevem, kjer je bilo prisotnega 32,83 % kapitala z glasovalno pravico.  Tudi v tem primeru se je v okviru Delniške OPORE oblikoval večji sveženj delnic - kar 4,23 % - za katerega pa VZMD še ni uspel pridobiti primerne ponudbe oz. možnosti za prodajo, hkrati pa delničarji vse od leta 2018 niso prejeli nikakršnih dividend. Ker je družba v letu 2022 ustvarila le 23.216,00 € bilančnega dobička, ki ostaja nerazporejen, je mag. Verbič na Upravo naslovil vprašanje, kaj je postorila, da bi iz naslova glavne oz. edine naložbe družbe v delnice družbe TALUM, d.d., prejela dividende, ki bi jih nato lahko razdelila med delničarje TALUM B, d.d. Ob tem je izpostavil, da bi morala družba, kot ena izmed štirih delničarjev družbe TALUM – na skupščini zastaviti tudi vprašanja o poslovanju, predvsem v zvezi z načinom in pogoji nakupa električne energije, kar je precej razburilo direktorja Teodorja Dečmana, ki se je sicer izmikal, da je mandat nastopil šele pred kratkim in na skupščini Taluma še ni bil. Med je član Nadzornega sveta, Matevž Mohorko, na izrecno vprašanje mag. Verbiča odgovoril, da tudi Nadzorni svet ni odpiral vprašanj, povezanih z nabavo električne energije v svoji edini naložbi, kot ključnega dejavnika za izplačilo dividend. Dodatno je še zatrdil da tudi v prihodnje ne vidi smisla v tovrstnih vprašanjih!?!

VZMD pozorno spremlja tudi dogajanje v družbi SAVA TURIZEM, d.d., katere skupščina je - ob 95,55 % prisotnosti kapitala z glasovalno pravico - potekala v ponedeljek. Tudi v tem primeru 26.364.002,94 € bilančnega dobička ostaja nerazporejenega. V okviru Delničarskih sporazumov in civilne družbe »Delniška OPORA« je prek VZMD že pred časom združilo svoje pravice in interese veliko število delničarjev družbe HOTELI BERNARDIN, ki so po pripojitvi postali delničarji družbe SAVA TURIZEM. Združenje si tako - skladno z določili Delničarskega sporazuma oz. Splošnimi pogoji civilne družbe »Delniška OPORA« - ves čas prizadeva doseči ustrezen donos za delničarje, zato je tudi v preteklosti že podal več predlogov, tudi glede delitve dividend. Podana je bila tudi zahteva za izstop delničarjev iz družbe ter sprožen postopek za določitev primerne denarne odpravnine, vendar slednji na sodišču stoji zaradi drugega postopka, v katerem se preverja ustreznost menjalnega razmerja ob zamenjavi delnic Hotelov Bernardin za delnice Save Turizem

Minuli teden se je VZMD udeležil tudi skupščine družbe HMEZAD EXPORT-IMPORT, d.d., kjer je bilo prisotnega 92,55 % kapitala z glasovalno pravico. Tudi v tem primeru ostaja bilančni dobiček v višini 512.418,24 € nerazporejen. Skupščina je sprejela sklep o preoblikovanju delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo, pri čemer je VZMD edini nasprotoval takšnemu sklepu in tako odprl možnost za določitev in izplačilo primerne denarne odpravnine


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.invest-to.net - več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev - invest-to.net