kolaz madrid20231

Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič je včeraj pripotoval v Madrid, kjer se je kot pooblaščeni predstavnik Evropske federacije investitorjev in uporabnikov finančnih storitev (BETTER FINANCEudeležil številnih sestankov ter srečanj z mediji in odvetniki, v zvezi današnjo skupščino delničarjev multinacionalke FERROVIAL. Gre za izjemno pomembno skupščino, kjer bodo delničarji odločali o pridružitvi družbe ter selitvi sedeža iz Španije na Nizozemsko. Španska vlada selitvi ostro nasprotuje in jo skuša preprečiti, medtem ko v sami družbi in Španskem združenju manjšinskih delničarjev (AEMEC) izpostavljajo številne prednosti in priložnosti za družbo, njeno nadaljnjo širitev ter poslovanje in možnost kotacije tudi v ZDA in Kanadi. FERROVIAL je namreč pomembno prisoten v globalnem infrastrukturnem sektorju oz. na ključnih področjih avtocest, letališč, gradbeništva ter mobilnosti in energetske infrastrukture. Med drugim gradi ter upravlja avtoceste in železnice v Evropi, severni in južni Ameriki ter Avstraliji, upravlja številna velika letališča, npr. Heathrow, Terminal 1 JFK, Glasgow ipd.

Tako se je mag. Verbič včeraj sestal tudi z Generalnim sekretarjem Svetovne federacije investitorjev (WFI), Jean-Pierre Paelinckom, ter najvišjimi predstavniki AEMEC. Slednji (stališče) - kot tudi v krovni evropski federaciji BETTER FINANCE (pismo) in WFI (pismo) - opozarjajo na nesprejemljivo vmešavanje vlade in politike v poslovne odločitve zasebne družbe ter kršenje temeljnih svoboščin, zagotovljenih znotraj EU. Glede na temeljito razpravo in usklajena stališča, bo mag. Verbič, kot član Izvršnega odbora BETTER FINANCE, na današnji skupščini med drugim izpostavil, da je cilj EU krepiti vezi med državami članicami in njenimi prebivalci, tudi z namenom gospodarskega in socialnega napredka. Skupni notranji trg predstavlja območje brez meja, kjer mora biti zagotovljeno prosto gibanje kapitala, storitev in ustanavljanja družb, odločitve o morebitni selitvi pa lahko sprejmejo le delničarji oz. lastniki.  

Sicer VZMD tudi s sestrskim AEMEC uspešno sodeluje že vrsto let, mag. Verbič pa se je v preteklosti v Madridu že večkrat aktivno udeležil pomembnejših dogodkov – poleg letnih kongresov tudi drugih partnerskih dogodkov, kot so Svetovni kongres pravarazprav ob razlastitvi delničarjev banke Bankiakonferenc Mednarodne mreže pravnih pisarn, zastopnikov združenj investitorjev itn.


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si