Maksima Invest - OdgovorV petek, 20. 4. 2012, je Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) prejelo odgovore na vprašanja, zastavljena 16. 4. 2012 direktorju Maksime Invest, d.d., gospodu Milanu Ževartu. V zvezi s prejetimi odgovori so se v okviru Strokovnega sveta VZMD porajala nadaljnja vprašanja in komentarji, kot sledijo.

Insolventnosti, ki je nastala že v letu 2011, Uprava Maksime Invest ni mogla odkriti prej, kot sredi marca 2012, pri čemer naj bi bil "zaradi kompleksnosti bilance" to velik dosežek. Ob tem ne gre spregledati, da so bilance finančnih holdingov neprimerno preprostejše od bilanc družb v proizvodnih in storitvenih panogah, saj gre za naložbeni portfelj, podobno kot pri investicijskih skladih (ki VEP objavljajo celo vsakodnevno), medtem ko imajo drugod zaloge, surovine, polizdelke, terminska zavarovanja v smislu hedginga na valutne križe in cene surovin, terjatve do kupcev itd. Zato je težko razumeti, o kakšni "kompleksnosti bilance" je v odgovoru Maksime Invest govora. Glede na dejstvo, da potemtakem Uprava Maksime Invest več mesecev ni uspela prepoznati skoraj dvajset milijonskega presežka dolgov nad sredstvi, pa se poraja zaskrbljenost, kako bo ista Uprava zdaj pripravila uspešen načrt finančne sanacije družbe.

Nadalje Uprava Maksime Invest navaja, da ta njihova "pogajanja" pomenijo aktivno izvajanje ukrepov v smislu 35. čl. ZFPPIPP. Aktivno izvajanje ukrepov pomeni optimizacijo poslovanja, vključno z znižanjem plač in drugih izdatkov, pospešitev izterjav na drugi strani itd., ne pa zgolj neopredeljena "pogajanja", pri čemer ne povedo, s katerimi bankami in s katerimi ostalimi upniki naj bi ta pogajanja potekala. Posebej, ker po - seveda neuradnih - pojasnilih iz z dveh bank upnic o takšnih pogajanjih ne vedo ničesar. Skrijejo se za "zaupno naravo", ki da je pri takih pogajanjih potrebna, čeprav je dokaj očitno dejanski razlog ta, da bi ob navedbi kakšne konkretne banke ali druge družbe upnice lahko njihovo trditev o "pogajanjih" sorazmerno preprosto preverili in se prepričali, da je izmišljena. Žal so sodelavci VZMD tega vajeni tudi iz primerov Infond Holdinga, d.d., Centra Naložb, d.d., in nazadnje pri holdingih Zvon 1, d.d., in Zvon 2, d.d.


Sorodne VIDEO REPORTAŽE in prispevki:

MAKSIMA INVEST - poziv direktorju, da spričo grozečega stečaja, 24.924 delničarjev in javnost nemudoma seznani s konkretnimi ukrepi finančnega prestrukturiranja - uprava, kljub izrazito negativnemu kapitalu (18 mio EUR), vse do 9. 3. 2012 ni ugotovila insolventnosti družbe (april, 2012)

ZVON 1 in 2 HOLDING - po toči zvoniti je prepozno - gnusno zavajanje 64.399 opeharjenih delničarjev, tokrat tudi s strani Društva malih delničarjev MDS - niti poplačilo malih delničarjev, niti uspeh morebitnih odškodninskih tožb žal nista realna, glede na prakso in dolgoletne konkretne izkušnje VZMD (februar, 2012)

ZVON 1 in 2 HOLDING - po današnjih skupščinah obeh družb z 64.399 delničarji trije novi nadzorniki, podeljene razrešnice, ter protesti VZMD spričo pobalinske arogance, amorale in še vedno bajnih, nezmanjšanih plač uprav (avgust, 2011)

CENTER NALOŽBE - današnja skupščina za poslednji poizkus dokapitalizacije in rešitve pred stečajem. KOLONEL, d.d., za razrešnico upravi in nadzornemu svetu! (julij, 2010)

INFOND HOLDING - mali delničarji odločno podprli poskus rešitve pred stečajem (december, 2009)


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 210 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si