KANAL A, 29.07.2015, SVET NA KANALU A, 18.16

Videoposnetek si lahko ogledate na naslednji povezavi: http://www.24ur.com/novice/gospodarstvo/avstrijsko-ustavno-sodisce-nad-nacin-resevanja-bank.html. 

image001-2

GREGOR TREBUŠAK: No najprej pa o pravi mali revoluciji z Avstrije. Tamkajšnje ustavno sodišče je razveljavilo način, na katerega se je Hypo Alpe Adria, s svojo banko, slabo banko Heta, lotila prestrukturiranja dolgov. In zakaj je to za nas pomembno? Ja ker je postopek precej podoben kot naše reševanje bank, z izbrisom podrejenih obvezničarjev vred. 9 mesecev po tem, ko je Hypo to naredil svojim obvezničarjem, je njihovo ustavno sodišče razsodilo, da je šlo za kršitev temeljne ustavne pravice do lastnine. No sedaj potegnimo vzporednice s Slovenijo in poglejmo kako to lahko vpliva na nas. 


KARMEN LUGARIČ: Avstrijska banka Hypo Alpe Adria na eni strani in slovenske banke na drugi. Razlika med njimi je, da Avstrija ustanavlja salbe banke za posamezne banke, v primeru Hypo tako imenovano Heto, pri nas pa smo za vse banke ustanovili eno slabo banko DUTB. Skupno pa je vsem to, da so izbrisali podrejene imetnike obveznice. S to razliko, da je avstrijsko ustavno sodišče sedaj to razveljavilo. Domine počasi padajo, pravi prvi med malimi delničarji Kristjan Verbič. 
KRISTJAN VERBIČ (VZMD): Takšno odločitev seveda pozdravljamo. Zdi se nam več kot utemeljena, gre namreč za argument, ki med drugim tudi v sklopu naših pobud za presojo ustavnosti prisoten.
LUGARIČ: Slovensko Ustavno sodišče nam je na vprašanje, kako komentira tovrstno odločitev avstrijskega ustavnega sodišča odgovorilo: »Da kot vemo je Ustavno sodišče postopek prekinilo in sodišču Evropske unije postavilo tako imenovano predhodno vprašanje, ki se nanaša na veljavnost in razlago evropskega prava«. 
VERBIČ: Bi tudi slovensko ustavno sodišče lahko odločilo o vprašanju protiustavnosti tudi brez odgovora, ki ga pričakujejo iz Luksemburga.
LUGARIČ: Še več, slovenske banke so po ukazu Banke Slovenije in Ministrstva za finance, podrejene obvezničarje izbrisale decembra 2013, brez posladi v direktivi Evropske unije. Med tem, ko je Hypo banka podlago v direktivi, ki je nastopila junija 2014 že imela, pa je avstrijsko ustavno sodišče zakon o izbrisu kljub direktivi, ki je zavezujoča, razveljavila. V Avstriji gre za 860 milijonov evrov, pri nas za okoli 1000 imetnikov, skupaj s pokojninskimi skladi, ki so izgubili okoli 600 milijonov evrov.
VERBIČ: Pri tem velja izpostaviti, da se seveda ta znesek z vsakim dnem in z odlašanjem, samo še zvišuje. Ne samo glede na obresti, pač pa tudi na siceršnje stroške postopkov.
LUGARIČ: A v Heti, ki samo v Sloveniji prodaja okoli 400 nepremičnin: od parkirišč, stanovanj pa do zemljišč v vrednosti 13 milijonov evrov pravijo, da jih sodba Ustavnega sodišča ne skrbi, po njej imajo zgolj nazaj dolg še do obvezničarjev. Naši na podobno odločitev čakajo že več kot 18 mesecev. 

 

Medij: Kanal A
Avtorji: Lugarič Karmen
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič, mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Svet
Datum: 29. 07. 2015 
Termin: 18:16
Trajanje: