• Medij: SiolNET

siol06012017

Sprememba, ki zadeva 200 tisoč Slovencev

Z začetkom novega leta začenja veljati tudi nov zakon o nematerializiranih vrednostnih papirjih. Konec letošnjega leta bodo v sklopu novega zakona ukinjeni registrski računi več kot 200 tisoč državljanov, ki pri Klirinško-depotni družbi (KDD) hranijo delnice še iz časov certifikatske privatizacije. Ti se lahko pred razlastitvijo rešijo le z odprtjem trgovalnih računov pri borznoposredniških družbah ali bankah, kar jih bo stalo več deset evrov letno.


Fizične osebe imajo do konca leta tri možnosti:
1. da premoženje prenesejo na trgovalne račune pri članicah KDD,
2. da se premoženju odpovedo,
3. da ne storijo nič (KDD bo njihov račun prenesla na t. i. sodni depozit).

Skoraj polovica imetnikov ima v lasti manjšo količino vrednostnih papirjev, vrednih manj kot sto evrov. Več kot 82 tisoč jih je imelo za manj kot 50 evrov delnic.

Dopolnitev informacije, ki smo jo prejeli od Vseslovenskega združenja malih delničarjev dne 04. januarja 2017, zanj predsednik Kristjan Verbič: 

"Spletni portal Siol.net je v sredo, dne 28.12.2916, objavil informacijo, da imajo mali delničarji možnost ukrepanja le do konca leta 2016, da se je razlastitvi mogoče izogniti le z odprtjem trgovalnega računa ter da imajo fizične osebe na voljo 3 možnosti. Navedeno ne drži v celoti. Imetniki lahko ukrepajo vse dokler ne pride do dejanskega prenosa njihovih vrednostnih papirjev na račun za sodni depozit, za kar je potreben ustrezen sklep sodišča, vse do takrat pa imajo na voljo štiri možnosti, med njimi tudi prenos vrednostnih papirjev na fiduciarni račun odvetnika v sklopu "Delniške OPORE" v organizaciji VZMD, ki jim omogoča nadaljnje uživanje vseh pravic iz naslova vrednostnih papirjev.