• Medij: Primorske novice
Kam bi delnice
Če ste eden izmed 240.000 Slovencev, ki so te dni dobili pošto iz KDD, potem že veste, da imate v lasti še nekaj delnic iz časov delitve certifikatov, katerih hramba ne bo nič več brezplačna. Če ste ob' pošti le debelo pogledali, najbrž sodite v tisto tretjino, ki ima na računu še za manj kot 50 evrov vredne delnice, in verjetno menite, da se z njimi ne izplača ukvarjati. Ali pa ste, ker vaše delnice niti ne kotirajo na borzi, pozabili, da jih sploh, imate.

No, sedaj so vas opomnili. Ne zato, da bi od teh delnic, kijih KDD že skoraj četrt stoletja hrani na računih brezplačno, česar ne bo več počela, imeli kakšne koristi. Z njimi boste v skoraj vsakem primeru imeli namreč zgolj stroške. Ne le, če boste za te delnice odprli trgovalni račun, kar že po nareku kapitalizma ne more biti brezplačno. Četudi boste samo brezbrižno zamahnili z roko in naredili čisto nič, bo KDD delnice prenesla na račun pristojnega sodišča, za katerega bo treba - razen pri izjemah - Stalo pa bo tudi, če se boste tem delnicam odpovedali, saj bo treba plačati notarske stroške. Pri iskanju najcenejših rešitev bodo imetniki delnic naleteli tudi na cenejše
ali brezplačne ponudbe, ki jih ponujajo nekateri skladi, borzni posredniki in celo Vseslovensko združenje malih deležnikov.
Kljub temu bi bilo prav, če bi vsak imetnik delnic tokrat svoje poteze temeljito pretehtal. Kdor se namreč spomni leta 1993, ko je množica pidov neutrudno novačila naše certifikate, ve tudi, kam nas je v mnogih primerih pripeljal ta del privatizacije. In če so se Slovenci iz teh privatizacijskih zgodb kaj naučili, potem si - tudi nepoučeni - ne smejo več privoščiti ekonomskega analfabetizma.
Če držijo podatki
VZMD, je v igri še za poldrugo milijardo evrov vrednih delnic. Ki kaj hitro lahko pristanejo znova v rokah države, ali - kot pred četrt stoletja - v rokah tistega, ki se bo najbolje "znašel". Le da tokrat morda lahko preprečimo nove privatizacijske zgodbe, nad katerimi bi tarnali leta 2040.
  • Medij: Primorske novice
  • Avtor: Valenčič Tina Milostnik
  • Rubrika: Aktualno
  • Stran: 2