TV SLOVENIJA 1, 14.06.2013, DNEVNIK, 19.17

(Prispevek si lahko ogledate od 17:27 dalje.)

verbic dnevnik-kazahstan

Konferenca slovenskih_in_kazahstanskih_poslovneževMANICA J. AMBROŽIČ (voditeljica): Po včerajšnji konferenci slovenskih in kazahstanskih poslovnežev v glavnem mestu Kazahstana je bila danes podobna konferenca še v gospodarskem središču države Almatiju. Zanimanje kazahstanskih poslovnežev je bilo zelo veliko. Iz Almatija Andrej Stopar.
ANDREJ STOPAR (novinar): 5,5% gospodarska rast, več kot 6% rast porabe, veliki investicijski projekti v okviru EXPA 2017 in razvojnega programa Kazahstan 2050, vse to ustvarja privlačen vtis kazahstanskega tržišča.


MUHTARHAN BIJAROV (podpredsednik Trgovinsko-industrijske zbornice Kazahstana): Kazahstan si prizadeva preiti od surovinske proizvodnje k proizvodnji končnih izdelkov namenjenim večjim trgom. Zato nam bodo še kako koristile slovenske izkušnje in tehnologija. 
STOPAR: Perspektivno a zahtevno kazahstansko tržišče pa od partnerjev zahteva tudi precej velikopoteznosti. 
MIHAEL SKUMAVC (predstavnik skupine podjetij v Kazahstanu): Motiv dela, enga prosveta pa kaj jst vem nekoga, ki bi ponudil hidroelektrarno, ki bo ponudil cel objekt so pa zelo redki.
KRISTJAN VERBIČ (predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev): Prepričan sem, da se bodo ne samo intenzivirali, okrepili poslovni odnosi pač pa tudi rezultati in menjava, ki iz tega izhaja. 
STOPAR: Vi pričakujete kazahstanske investicije tudi v Sloveniji?
VERBIČ: Vsekakor, hkrati pa seveda tudi skupne projekte. 
GALINA POPOVA (Družba Nur): Osvajanje novega trga je zanimivo. V Kazahstanu je treba poiskati prijatelje. Dobri odnosi koristijo obema stranema. 
STOPAR: Kar dokazuje tudi krepitev slovenskega izvoza, ki se je lani povečal kar za 72% in dosegel 102 milijona evrov. Po odzivih sodeč je bila slovenska gospodarska misija uspešna. Morda je presenetila le strategija. Nenavadno je nenehno poudarjati krizne razmere v gospodarstvu v okolju, ki tega niti ne ve in ki ga skuša prepričati, da ste zanesljivi partner.

 

Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Stopar Andrej
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 14. 06. 2013 
Termin: 19:00
Trajanje:2