RADIO SLOVENIJA 1, 27.12.2017, DOGODKI IN ODMEVI, 15.33

Pred jutrišnjo skupščino se torej stopnjuje nasprotovanje zamenjavi uprave in posegom v poslovanje ali območje Luke Koper. Tisti, ki nastopajo v imenu največjega lastnika pristanišča, to je države, mirijo da madžarski vložek v podjetje 2TDK, ki bo upravljalo drugi tir, ne bo spremenil dejavnosti in koncesijskih razmerij v luki. Vlada je prejšnji teden sprejela izhodišča za pogajanja z Madžari. Podrobnosti so tako rekoč dogovorjene. Vse bolj je tudi jasno, da bo uprava luke zamenjava, ker lastniki pričakujejo boljše rezultate. Maja Derčar.

MAJA DERČAR: Formalni proces pogajanj ni potrjevanja pogodbe z Madžarsko v državnem zboru bi potekal januarja. Madžari bi v 2TDKvložili 200 milijonov evrov, pričakujejo donos v višini 2,8 odstotka letno, ki bo dosežen tudi tako, da bo luka z začetkom sredi prihodnjega leta plačevala takso za pretovor blaga. Znesek bi se od dobrih 8 milijonov letno postopno povečeval. Madžarska bi najela okrog 5 hektarov veliko zemljišče zunaj ograje, mimogrede Luka Koper razpolaga z 280 hektarji. Teh 5 hektarov bi država Madžarom oddala v tržni najem, tudi po širitvi luke bi zemljišče ostalo zunaj koncesijskega območja. Ker je današnji protest motivirala tudi jutrišnja skupščina in menjava uprave, lahko dodamo le, da so novi nadzorniki luke, predstavniki SDH-ja in ministrstev v imenu lastnika, torej države, priznali, da od vodstva pričakujejo večjo operativno učinkovitost in celovito upravljanje pristanišča, z drugimi besedami širitev, večji donos, rast prihodkov, podražitev storitev v luki, večjo operativno učinkovitost in celovito upravljanje pristanišča, z drugimi besedami širitev, večji donos, rast prihodkov, podražitev storitev v luki. Ureditev razmer z najetim delavci je le ena od spornih točk. Prvi nadzornik luke Rado Antolovič pred tremi tedni.

RADO ANTOLOVIČ: Pride tudi čas v življenju, ko si izpolnil vse svoje pogoje ali pa svoje potenciale in se morajo ljudje menjati. Ne zato, ker so slabo delali, ampak zato, ker je prišel trenutek, ker moraš imeti druge ljudi, ki so bolj sposobni vleči situacijo naprej.

DERČAR: Nobena skrivnost ni, da so odnosi med Matičevo upravo in državnimi predstavniki na dnu. Matič tudi ni želel podpreti vladne strani ob referendumu o drugem tiru. Nadzorniki nimajo podlag in razlogov za menjavo uprave, pravijo v Vseslovenskem združenju malih delničarjev, ki ga vodi Kristjan Verbič. V Društvu mali delničarji Slovenije pod vodstvom Rajka Stankoviča pa zaradi izkoriščanja najetih delavcev menjavo uprave podpirajo.

http://4d.rtvslo.si/arhiv/dogodki-in-odmevi/174510861