Jazbec Večer 20.4.2018

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbecje odstopil, ker prevzema novo funkcijo v Bruslju, do izvolitve novega guvernerja bo banko vodil njegov namestnik.

Potem ko je guverner Banke Slovenije dr. Boštjan Jazbec državni zbor obvestil, da 30. aprila odstopa s položaja, so ga poslanci včeraj debelo leto pred iztekom mandata razrešili. S 1. majem bo Jazbec v Bruslju začel petletni mandat v vodstvu enotnega odbora za reševanje bank. Banko Slovenije bo od maja vodil sedanji guvernerjev namestnik Primož Dolenc. A le toliko časa, dokler ne bodo izbrali novega guvernerja, ki naj bi ga državni zbor imenoval jeseni. Vodje poslanskih skupin so se namreč na posvetovanjih s predsednikom republike Borutom Pahorjem strinjali, da naj začne iskati kandidate za novega guvernerja naše centralne banke po junijskih volitvah.

"Če bi guverner Banke Slovenije Jazbec odstopil zaradi preplačane sanacije bank, bi njegovo razrešitev podprli," je včeraj pred glasovanjem o sklepu mandatno-volilne komisije, naj Jazbeca razrešijo, dejal Luka Mesec iz poslanske skupine Levica. In nadaljeval: "Ampak guverner Jazbec je odstopil zato, da bo napredoval na še bolje plačano delovno mesto, za nameček pa mu boste, če boste razrešitev podprli, namenili 60 tisoč evrov odpravnine. Nekdo, ki bi moral odgovarjati za milijonsko škodo v sanaciji bančnega sistema, bo tako nagrajen."

Mesec je nato naštel še guvernerjeve grehe: "Stroški sanacij bank so presegali 5 milijard evrov, 3,2 milijarde od tega je bilo porabljenih za dokapitalizacijo, ki jo je neposredno odredila Banka Slovenije, zanjo Boštjan Jazbec. Pristal je na diktat Evropske centralne banke in Evropske komisije, ki sta Slovenijo izrabili kot poskusnega zajčka. In pozabili smo, da sta se oceni primanjkljaja bank, pri katerih je sodelovala Banka Slovenije, razlikovali med seboj za milijardo evrov in pol. Banka Slovenije je izbrala dražjo oceno, saj so bili samo na podlagi izbire dražje ocene lahko razlaščeni mali delničarji Nove KBM in na podlagi te ocene so bile banke dokapitalizirane z bistveno več javnimi sredstvi, kot je bilo potrebno. Ta nepotrebno nastali javni dolg bomo odplačevali še leta." Guverner se je zaradi sumljivih operacij Banke Slovenije znašel v predkazenskem postopku, ki še ni končan, je dodal Mesec in napovedal, da bodo v Levici glasovali proti guvernerjevi razrešitvi. Drugi poslanci niso razpravljali. Ob glasovanju je bilo prisotnih 70 poslancev, gumb za razrešitev je pritisnilo 50 poslancev, proti jih je bilo 16.

Medij: Večer

Avtorica: Jelka Zupanič

Stran: 6