RTVslo.si, 29.08.2014

Mercator po prodaji Agrokorju dobil nove nadzornike

65138102 photo_401658_20140829_showPo vstopu Agrokorja v lastništvo Mercatorja so na skupščini imenovali nove nadzornike: Damirja Kuštraka, Anteja Todorića, Ivana Crnjaca, Darka Kneza in Ivico Mudrinića.

Kuštrak, Todorić in Crnjac prihajajo neposredno iz vodstva Agrokorja, Darko Knez je predsednik uprave Agrokorjeve hčerinske družbe Konzum, Ivica Mudrinić pa je predsednik Združenja hrvaških delodajalcev. V nadzornem svetu Mercatorja pa (prav tako na predlog Agrokorja) ostaja dozdajšnji predsednik Matej Lahovnik.

Vsi dozdajšnji nadzorniki (poleg Lahovnika še Bojan Brank, Rok Rozman, Boris Galić, Zdenko Podlesnik in Marjeta Zevnik) so takoj po sporočilu konzorcija prodajalcev Mercatorja o sklenjenem poslu z Agrokorjem oz. kmalu po tem, ko je zadnji objavil ponudbo za prevzem še preostalih delnic, podali svoje odstopne izjave.

Skupščina je sicer podelila razrešnico za lani nadzornemu svetu in upravi pod vodstvom Tonija Balažiča, potrdila pa je tudi spremembe statuta družbe, po katerih se bodo lahko sej nadzornega sveta poleg nadzornikov in uprave udeleževali tudi predstavniki bank upnic.

Agrokor si želi, da bi trenutna ekipa nadaljevala delo
Usoda uprave Mercatorja pod vodstvom Tonija Balažiča je za zdaj sicer še neznana. Je pa novi lastnik izrazil željo, da bi trenutna ekipa delo nadaljevala, je povedal Balažič, ki ob tem poudarja, da se bo v prihodnje uprava osredotočala predvsem na vrnitev Mercatorja k dobičkonosnosti. Kdaj bi se to lahko zgodilo, prav tako ni želel ugibati.

Balažič sicer pričakuje, da se bodo zelo hitro, že letos, pokazali pozitivni učinki Agrokorjevega prevzema za potrošnike - ne le v nižjih cenah, ampak med drugim tudi v boljšem prodajnem programu ter ponudbi domačih izdelkov in izdelkov iz regije. "Je pa Mercator že v zadnjih 12 oziroma 18 mesecih naredil veliko, da je postal konkurenčnejši na vseh tržiščih," je poudaril.

Mercator v Agrokorjeve roke 27. julija
Znano je, da je hrvaški koncern 27. junija kupil 53,12-odstotni delež Mercatorja, ki ga je prodajal konzorcij prodajalcev na čelu s Pivovarno Laško, štiri dni pozneje pa je objavil prevzemno ponudbo še za preostale delnice. Ponudba se izteče v ponedeljek, cena za delnico pa je določena pri 86 evrih, za kolikor se je kupec že junija dogovoril s prodajalci večinskega svežnja delnic.

Bodo mali delničarji iztisnjeni? Mnenja deljena.
Predsednik društva Mali delničarji Slovenije Rajko Stanković je po skupščini poudaril, da je po nekaterih podatkih od dobrih 11.000 malih delničarjev Mercatorja Agrokorjevo prevzemno ponudbo, ki se izteče v ponedeljek opoldne, do zdaj sprejela več kot polovica."Mali delničarji imamo 15-odstotni delež, tako da bo naš delež očitno upadel pod 10 odstotkov in zakonska možnost večinskega delničarja bo prej ali slej izkoriščena, da bomo torej mali delničarji iztisnjeni iz družbe," je ocenil.

Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič, ki se sicer strinja, da je ponudbo sprejelo okoli 6.000 delničarjev, pa pričakuje, da Agrokorju ne bo uspelo pridobiti več kot 90-odstotnega deleža Mercatorja. "Kaže, da bo v družbi ostalo toliko delničarjev, da ne bodo izpolnjeni pogoji za iztisnitev," je povedal.

172 milijonov evrov Agrokor že odštel
Agrokor je za 53,12-odstotni delež odštel nekaj več kot 172 milijonov evrov, za preostanek pa potrebuje še okoli 152 milijonov evrov. Poleg tega je v okviru dogovora z bankami o prestrukturiranju Mercatorjevega dolga slovenskemu trgovcu zagotovil še podrejeno posojilo v višini 220 milijonov evrov za dokapitalizacijo in obratna sredstva.

T. K. B.