TV SLOVENIJA 1, 15.07.2010, DNEVNIK, 19.25

Skup_ina_GorenjaDEJAN LADIKA: V Gorenju je bila že 2. skupščina delničarjev v dveh mesecih. Dividend niso razdelili. Malim delničarjem, ki imajo v lasti skoraj 30 odstotkov družbe, pa tudi ni uspelo imenovati svojega predstavnika v nadzorni svet.
DUŠKA LAH: Čisto izgubo 6 milijonov evrov bodo v Gorenju pokrili s prenesenim dobičkom iz preteklih let. Uprava je dobila razrešnico. Najhujši je upad naročil v vzhodni in južni Evropi.


FRANJO BOBINAC (predsednik uprave Gorenja): Gorenje je bilo pozitivno že v 1. četrtletju, napoved, ocena letošnjega 2. četrtletja je absolutno tudi pozitivna.
LAH: Skupščina je izvolila še člana nadzornega sveta Pasquerja. Zdaj je 6 predstavnikov kapitala in 4 zaposlenih. Mali delničarji niso uspeli z nasprotnim predlogom za nadzorni svet, kar je slab signal za njihovo 30-odstotno lastništvo, so prepričani.
KRISTJAN VERBIČ (predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev): Poleg tega nedelitev dobička in dividend praktično v vseh družbah, kjer je Republika Slovenija ali pa paradržavna sklada pomemben lastnik ali celo največji, kot v primeru Gorenja, je seveda tisti signal, zaradi katerega se na naše združenje obrača vse več delničarjev.
LAH: Sicer uprava navaja, da odpuščanj letos razen, kot je znano v Tikiju, ne bo. Vendar.
ŽAN ZEBA (predsednik SKEI Gorenje): Zaenkrat, da bi se zapiralo, jaz nekih indicev nimam. Bo problem v notranji opremi, prav gotovo, ker je tam prišlo do nekih prestrukturiranj.
LAH: Po lanski stavki, prvi v 60-letni zgodovini, ki je skoraj zamajal Bobinčev stol, naj ne bi bilo plače pod 600 evrov. Je zdaj delo po stavki boljše, boljši pogoji, boljša plača?
ANKETIRANKA 1: Ja, je. Tako, kot so nam obljubili, tako pa je.
LAH: In ste zadovoljni?
ANKETIRANAK 1: Ja, sem.
LAH: Tik pred odhodom domov delavke še povedo, da hlajenje v proizvodnji ne more kljubovati vročini, imajo dodatne odmore in brezplačno vodo. Sicer pa v ponedeljek okoli 8.000 zaposlenih odhaja na 14-dnevni kolektivni dopust.


Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Lah Duška
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič, mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 15. 07. 2010 
Termin: 19:25
Trajanje:3