24ur27122017

EDI PUCER (voditelj): Luke ne damo, je danes spet odmevalo v koprskem pristanišču.

DARJA ZGONC (voditeljica): Žvižgi in vzkliki so grmeli predvsem zaradi predstavnice največjega lastnika, predsednice uprave SDH Lidije Glavina, ta je prišla na zbor delavcev, ki so ga pripravili tik pred jutrišnjo skupščino na kateri bodo lastniki odrekli podporo sedanji upravi. Glavinovi so delavci med govorom obrnili hrbet, ko je odhajala, oziroma skoraj da pobegnila, pa je presenetljivo dejala, da je stanje v družbi pod nadzorom.

JAKA VRAN (novinar): Na dan, ki za Luko Koper predstavlja nov mejnik, padel je rekord v pretovoru zabojnikov, letos so jih zabeležili že več kot 900.000, slavja ni bilo. Je pa zbor zaposlenih bil oblika protesta proti državi, največjemu lastniku družbe. 600 delavcev se je zbralo, da podpre upravo pod vodstvom Dragomirja Matiča, ki ji v petek grozi razrešitev. Predsednico uprave SDH pa je pričakal takšen sprejem. Med govorom so ji navzoči pomenljivo obrnili hrbet, tako kot je, so prepričani, lastnik obrnil hrbet luki in njenim zaposlenim. Od tod tudi sprejetje sklepa v petih točkah.

MIRKO SLOSAR (predsednik sveta delavcev Luke Koper): Zahtevamo širitev koncesijskega območja Luke Koper d. d. v skladu z državnim prostorskim načrtom v celoti, torej noben delček da bi šel v tem primeru Madžarom.

VRAN: In še, da Luka Koper postane enakopraven partner v podjetju 2TDK, sorazmerno z vložkom za izgradnjo drugega tira, da nadzorniki sami odgovarjajo in plačajo morebitne nezakonite menjave uprav, pa tudi.

SLOSAR: Da se nadzorni svet SDH in država odpovejo delu dobička v namene reševanja problematike IPS. V celoti. Kaj smo za?VRAN: Njihovi zavezniki pri teh zahtevah so tudimali delničarjimali delničarji.

KRISTJAN VERBIČ (predsednik Vseslo. Združenjamali delničarjimalih delničarjev): Prav gotovo bom na skupščini današnje sklepe sveta delavcev predstavil, na to opomnil prisotne delničarje in odločevalce.

VRAN: In med tem ko je glavina težko prišla do besede, se je njen odhod, ki je bolj spominjal na pobeg, zgodil še pred koncem zbora. In čeprav je množica še naprej glasno skandirala, je ta presenetila z izjavo.

LIDIJA GLAVINA (predsednica uprave SDH): Stanje v Luki Koper je pod kontrolo.

VRAN: A kljub temu, da je kot pravi vse pod nadzorom, bo jutrišnja skupščina zaradi nemotenega poteka v Portorožu. Ponavadi je bila v Kopru, a da bi se izognili protestom, so jo preselili. Čeprav zaposleni pravijo, da ni predaleč, da nebi jutri prišli in naglas povedali kaj si mislijo.ZGONC: To bomo seveda spremljali.

Medij: POP TV, 27. 12. 2017, 24UR, 19:06