• Medij: POP TV
  • Datum objave: ponedeljek, 09.07.2018

24ur090720181

POP TV, 09. 07. 2018, 24UR, 19:25

EDI PUCER (voditelj): Anton Rop, Janko Medja in Miro Senica. Ti težkokategorniki za slovenske razmere, ki so se zbrali okoli Lon banke, sicer druge najmanjše banke pri nas.

DARJAZGONC (voditeljica): Prevzel jo bo švicarski finančni sklad v lasti Kitajcev. Rop in Medja sta po novem nadzornika, Senica pa zastopnik kupca. Koliko bodo za banko odšteli je še skrivnost, pomeni pa ta prevzem tudi poraz konkurentov zbranih okoli Sergeja Racmana. Ti so banko hoteli prevzeti, ne da bi jo dejansko kupili. Marko Milenkovič.

MARKO MILENKOVIČ (novinar): Na skupščino v Kranju sta danes prišla oba tabora lastnikov. Na eni strani Sergej Racman, ki skupino povezanih podjetij obvladuje, za las manj kot tretjino delnic Lona, na drugi strani Miro Senica, zastopnik kitajsko-švicarskega finančnega sklada Kylin Prime Group, ki napoveduje prevzem kranjske banke.

MIRO SENICA (zastopnik Kylin Prime Groupa): IN bo takoj po tem, ko bo to dovoljenje dobil, s strani centralne banke kot regulatorja podal seveda tudi javno ponudbo za odkup vseh delnic.

MILENKOVIČ: Racman je s prijatelji obral drugačno pot. Namesto prevzema banke poskuša prevzeti njen nadzorni svet in ji tako upravljavsko zavladati. Racman je že na prejšnji skupščini poskušal razrešiti nadzornike danes pa je želel v nadzorni svet imenovati svojega človeka Francija Žmavca. Obakrat je bil neuspešen, obakrat mu je načrte preprečila Banka Slovenije, ki je osmim povezanim podjetjem okoli Racmana odvzela glasovalne pravice. Tik pred skupščino pa se je iz igre umaknil tudi njegov kandidat za nadzornika. No, na ta položaj so drugi delničarji nato imenovali Toneta Ropa, nekdanjega finančnega ministra, premierja in podpredsednika Evropske investicijske banke.

JAKA VADNJAL (LON banka): Pričakujem, da bo tvorno prispeval k nadaljnjemu razvoju Lona, s svojimi kompetencami, s svojim znanjem, izkušnjami, nenazadnje tudi povezavami.

MILENKOVIČ: Racman sicer tudi ta poraz prenese v športnem duhu.

SERGEJ RACMAN (Alea iacta): Bom rekel, pač v redu.

MILENKOVIČ: Je pa že napovedal, da bo na sodišču izpodbijal prav vse skupščinske sklepe. Ločeno pa izpodbijanje Ropovega imenovanja napove tudi Jože Kojc iz Racmanovega kroga.

JOŽE KOJC: Pač počutim se tak kot Don Kihot, ne v bistvu dal sem nasprotne predloge, niso pač bili izglasovani.

MILENKOVIČ: Medtem ko ti spopadi ovirajo poslovanje same banke, zastopnikov malih delničarjev nakazujejo večji izkupiček.

KRISTJAN VERBIČ (VZMD): Takrat ko poteka boj za lastniško prevlado, seveda to tudi zvišuje povpraševanje in samo oceno delnice.

MILENKOVIČ: Kylin je sicer v Lom vstopil pri 99 evrih za delnico, a Vrbič pravi, da te na trgu dosegajo že 120 evrov, danes pa naj bi padle celo ponudbe v višini 155 evrov za delnico kranjske banke