Delo.si, 16.05.2014

670x420 4_stran__djvu_1692886_mdr_t_hires.jpeg0VZMD želi z nasprotnim predlogom na skupščini Zavarovalnice Triglav dobiti namesto 1,10 kar 2,50 evrov bruto dividende na delnico.

Ljubljana- Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) je objavilo nasprotni predlog, s katerim zvišuje predlagano dividendo uprave Triglava za več kakor dvakrat: če je uprava s sklicem skupščine predlagala 1,10 evra bruto dividende na delnico, skupaj 25 milijonov evrov, VZMD zdaj z nasportnim predlogm dividedno zvišuje na 2,50 evrov bruto na delnico ali kar 56,8 milijona evrov bilančnega dobička, ki bi si ga razdelili delničarji. Če bo obveljal ta predlog, bo država, ki ima preko Soda in ZPIZa 63-odstotni delež, potegnila iz Triglava skoraj 36 milijonov evrov dividende samo iz Triglava.

V VZMD kot razloge navajajo rezultate zavarovalnice in celo zaostrene ekonomske razmere. Zato se jim pač zdi primerno in "zaželjeno, da družba nameni za delitev dividedn delničarjem večji del bilančnega dobička." Celo razlagajo, da bo to povrnilo zaupanje v delnico Zavarovalnice Triglav, pa tudi k povrnilo in povečalo optimizem in izboljšalo gospodarsko klimo napsloh. Seveda so tudi prepričani, da Triglav takšno izplačilo dividend zmore brez "krakršnihkoli negativnih vplivov ali ovir pri poslovanju ali razvojnih načrtih."

Uprava višanju dividende nasprotuje

Na predlog VZMD se je odzvala tudi uprava Triglava, ki takšnemu zvišanju dividedne nasprotuje. Pravijo, da je mnenje, da večje izplačilo dividend od predlaganih 1,10 evra na delnico ne bo imelo negativnih vplivov na poslovanje in rzavoj Triglava in njegove razvojne načrte - preprosto zmotno. Kljub temu, da je Trigalv vodilna zavarovalno-finančna skupina v Sloveniji in med večjimi v jugovzhodni Evropi, se tudi ona sooča s težkimi razmerami na trgih in seveda ostro konkurenco. Do leta 2017 želijo doseči na teh trgih desetodstotni tržni delež in tam, kjer tega ne bodo uspeli orgnasko, bodo poskušali s prevzemi.