Finance.si, 22.05.2014

zavarovalnica-triglav3-ih-1.1400697723.jpg.n.600pxMali delničarji VZMD predlagajo višje dividende, uprava je proti, država pa še nima glasov

Delničarji Zavarovalnice Triglav boste predvidoma od dne 23. maja dalje prejeli na svoj naslov (po podatkih delniške knjige, ki se vodi pri KDD) dopis, ki mu bo priloženo individualizirano pooblastilo za glasovanje na skupščini delničarjev, ki bo 10. junija, so sporočili iz Triglava prek spletnih strani Seonet. Pooblastila zbira uprava.

Konkretno: v vašem imenu na skupščini bodo lahko glasovali predsednik uprave Andrej Slapar, član uprave Benjamin Jošar. Poleg njiju pa tudi predstavnik delavcev v nadzornem svetu Miran Krštinc in Grega Tekavec iz društva MDS. Delničarji lahko izberete pooblaščenca. Če ne boste obkrožili, koga pooblaščate, bo pooblaščenec Slapar. Odločite se tudi lahko, kako naj v vašem imenu pooblaščenec glasuje. Če tega ne določite, bo pooblaščenec glasoval ZA, PROTI ali po lastni presoji (pri vsakem sklepu je določeno drugače). Pri dividendah denimo piše, da bo - če ne boste določili drugače - glasoval vaš poblaščenec za dividendo v višini 1,1 evra za delnico.

Kakšna bo dividenda

Vseslovensko združenje malih deležnikov, ki ga vodi Kristjan Verbič (gre torej za drugo društvo malih delničarjev in ne MDS), je sicer pred dnevi dalo nasprotni predlog za junijsko skupščino Zavarovalnice Triglav. V tem predlagajo 2,5 evra bruto dividende na delnico, čemur pa nasprotuje uprava največje slovenske zavarovalnice. Ta je v sklicu skupščine predlagala, da se izplača 1,1 evra bruto dividende na delnico.

Na današnji seji NS Triglava so sicer imenovali dva nova člana uprave, in sicer Tadeja Čorolija in Uroša Ivanca, oba dolgoletna vodilna kadra zavarovalnice.

Skupina Triglav je v prvem kvartalu letos v primerjavi z istim časom lani zabeležila 12 odstotkov višji čisti dobiček v višini 25,6 milijona evrov. Zaradi težavnih tržnih razmer, gospodarske krize in strateške usmerjenosti v dobičkonosnost je Skupina, kot so sporočili, v prvem trimesečju 2014 zbrala za odstotek manj kosmate zavarovalne in sozavarovalne premije. Skupina Triglav jo je obračunala v znesku 256,1 milijona evrov. Podrobnejši podatki o poslovanju bodo objavljeni v petek, 23. maja 2014.