NLB nasprotni predlog 2020

V Ljubljani in Trebnjem bosta danes potekali pomembni skupščini družb NLB, d.d., in Trimo MSS. Na skupščini NLB se bo odločalo o (ne)uporabi kar 228.039.879,73 € bilančnega dobička, med tem ko se na skupščini Trimo MSS pričakuje iztsinitev malih delničarjev.

Ker sta Uprava in Nadzorni svet NLB skupščini predlagala, da celotni bilančni dobiček ostane nerazporejen, delničarji pa brez dividend, je VZMD že takoj po sklicu skupščine na družbo naslovil Nasprotni predlog, s katerim predlaga delitev 50 mio € dividend oz. 2,50 € bruto na delnico. V VZMD so prepričani, da je primerno in zaželeno, da družba za delitev dividend delničarjem namenila vsaj dividendo v enaki višini, kot lansko leto. Ker pa je Banka Slovenije, kot regulator, sprejela makrobonitetni ukrep, ki prepoveduje delitev dobičkov ustvarjenih v letu 2019 in 2020, vendarle predlagajo, da se za dividende nameni vsaj preneseni dobiček iz preteklih let. V vsakem primeru je po prepričanju VZMD družba sposobna takega izplačila dividend delničarjem, brez negativnih vplivov ali ovir siceršnjim načrtom družbe. NLB je v letu 2019 - glede na leto pred tem - povečala bilančni dobiček, hkrati pa je predlog Uprave in Nadzornega sveta o ne-izplačilu dividend v izrecnem nasprotju z zagotovili predstavnikov družbe, podanih na skupščinah v preteklih letih.

Tudi za skupščino Trimo MSS je VZMD že podal Nasprotni predlog. V Združenju se namreč ne strinjajo s samo višino ponujene denarne odpravnine za delničarje, ki jih želi iztisiniti glavni delničar Trimo, d.d. Strokovni sodelavci VZMD so namreč podrobno pregledali vso razpoložljivo dokumentacijo ter zavzeli stališče, da bi morala primerna denarna odpravnina znašati neprimerno več od ponujenih 294,60 EUR na delnico oz. vsaj 384,00 EUR na delnico. Z nasprotnim predlogom VZMD poskuša rešiti tudi zagato oseb, ki imajo delnice Trima MSS posredno v lasti preko Pravnih skupnosti. Delnice pravnih skupnosti so se namreč ob sklicu skupščine še vedno nahajale na računu za prenos na KAD oz. na t.i. ukinjenih registrskih računih pri KDD, zaradi česar bi v primeru ne-ukrepanja dejanski upravičenci najverjetneje ostali brez kakršnekoli denarne odpravnine. Vsem tovrstnim upravičencem so sicer iz VZMD že pisali, jih na situacijo opozorili, ter jim ponudili ustrezno rešitev.