Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, se je po sestankih v Londonu, kjer se je srečal s članoma glavnega odbora britanskega združenja delničarjev, United Kingdom Shareholders Association - UKSA, Martinom Mortonom in Stanom Griersonom, v ponedeljek, 13.10., v Bruslju udeležil zasedanja izvršnega odbora Euroshareholders. Na zasedanju so udeleženci razpravljali o številnih pomembnih vprašanjih, ki so bila odprta že 20. junija na Generalni skupščini Euroshareholders v Ljubljani, in sprejeli sklepe o delovanju te vplivne evropske organizacije v letu 2009 ter njenih dolgoročnih strategijah, izdatno pozornost pa so namenili sprejemu ukrepov glede globalne finančne krize in eksemplaričnega primera družbe Fortis. Mag. Verbič je pretekla dva dneva izkoristil še za individualne sestanke s predstavniki nacionalnih združenj Euroshareholders.

 Mag. Kristjan Verbič, se je v ponedeljek v Bruslju udeležil zasedanja izvršnega odbora Euroshareholders, Evropskega združenja delničarjev, katerega polnopravni član je od septembra 2006 tudi VZMD. Na zasedanju so člani izvršnega odbora ter predstavniki združenj članov Euroshareholders povzeli dogajanje in sklepe, sprejete 20. junija 2008 na Generalni skupščini v Ljubljani, sprejeli načrt in cilje delovanja za leto 2009 ter dolgoročno strategijo te vplivne evropske organizacije. Nadaljevali so z razpravo, odprto že na skupščini v Ljubljani, in sicer o sodelovanju med pravniki posameznih združenj članov Euroshareholders, sodelovanju z zunanjimi pravnimi strokovnjaki ter izmenjavi pooblastil za skupščine med nacionalnimi združenji Euroshareholders. Proučili so dokument o managerskih prevzemih oziroma prevzemih s strani drugih podjetij, pri zadnjih točkah zasedanja pa so sprejeli proceduro za sprejemanje novih članov in proračun za leto 2009.

člani izvršnega odbora Euroshareholders so na ponedeljkovem zasedanju sprejeli tudi pomemben sklep o pozivu k odstopu uprave družbe Fortis, bančne, zavarovalniške in investicijske družbe, ki deluje v državah Beneluxa, njene delnice pa so uvrščene na bruseljsko, amsterdamsko in luksemburško borzo. Gre za prvi in eksemplarični primer odziva na dogajanja povezana z globalno finančno krizo, pri čemer odstop zahtevajo zaradi odgovornosti uprave in izvršnega odbora Fortisa za dogodke, ki so privedli do razpada in velikih likvidnostnih težav družbe ter posledičnega odkupa 75 % deleža s strani francoske banke BNP Paribas in nacionalizacije nizozemskega dela (prej je bila največji delničar Fortisa kitajska zavarovalnica Ping An). Do tega je prišlo zaradi slabega upravljanja, napačnega informiranja ter materialnega oškodovanja družbe za 50 bilijonov eurov v preteklih 18 mesecih, delničarji družbe pa niso bili seznanjeni niti z razmerami v Fortisu niti z razprodajo družbe. V združenju Euroshareholders menijo, da je moč pričakovati, da vodilni v Fortisu ne bodo želeli o svojem ravnanju dajati nobenih dodatnih informacij, saj bi le - te lahko ogrozile njihove položaje, prav tako pa bodo verjetno z vsemi razpoložljivimi sredstvi zagovarjali svoja vprašljiva dejanja v preteklih letih. Trenutno stanje v Fortisu zatorej zahteva novo sestavo uprave in izvršnega odbora, ki mora biti na prvem mestu neodvisna, brez kakršnihkoli navezav z dosedanjim vodstvom ter katerokoli izmed držav Beneluxa.

V združenju Euroshareholders so odločeni, da se bodo odslej v primerih vseh družb, kjer se bodo dogajale podobne nepravilnosti kot v primeru Fortisa, odzivali s podobnimi ukrepi. V obdobju globalne gospodarske krize, ki je zajela tudi Evropo, zato še glasneje pozivajo vse delničarje, ki so seznanjeni z vsakršnim vprašljivim dogajanjem v delniških družbah, naj se nemudoma obrnejo na pooblaščene institucije za zaščito delničarjev in tudi na ta način zaščitijo svoje investicije. K temu predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, poziva tudi vse male delničarje v Sloveniji, ki imajo svoje naložbe bodisi v slovenskih družbah bodisi v družbah drugih evropskih ali izvenevropskih držav.

Mag. Verbič se bo v Bruslju mudil še do današnjega večera, saj je bil v teh dneh dogovorjen tudi za nekatere individualne sestanke s predstavniki združenj članov Euroshareholders. S temi obveznostmi bo mag. Verbič zaključil enomesečno mednarodno »turnejo«, ki je med drugim zajemala udeležbo na kongresu Svetovne federacije investitorjev (World Federation of Investors Corporations - WFIC) v Sao Paulu, Brazilija, srečanja s pomembnimi predstavniki brazilskega gospodarstva, obisk vodilnih brazilskih družb in nekaterih gospodarskih institucij ter tamkajšnje najuglednejše družbe v slovenski lasti Urankar Brasil representação comercial, Ltda, sestanke s predstavniki britanskega združenja delničarjev, United Kingdom Shareholders Association - UKSA, v Londonu in omenjeno udeležbo zasedanja izvršnega odbora Euroshareholders v Bruslju.

Mag. Kristjan Verbič se je v svojih predavanjih pred strokovno javnostjo, predstavniki gospodarstva in investitorjev ter v številnih individualnih razgovorih osredotočil zlasti na predstavitev VZMD, samostojnega projekta investo.si ter možnosti in potencialov investiranja v Sloveniji in regiji jugovzhodne Evrope. Udeležba na teh pomembnih in odmevnih dogodkih tako kaže na izjemno uspešno mednarodno aktivnost VZMD in je hkrati izrednega pomena za promocijo Republike Slovenije in slovenske ekonomije.

Značke: mednarodno