DSC 0952

Danes je v Portorožu potekala skupščina družbe Istrabenz, d.d., ki ima 12.733 delničarjev, pri čemer so mali delničarji imetniki blizu 15% kapitala. Na skupščini, kjer je bilo prisotnega 83,85 % kapitala, so se delničarji seznanili ter z 81,02 % potrdili Pogodbo o prodaji in prenosu 51,0001% poslovnega deleža, ki ga ima družba v podjetju Istrabenz plini, d.o.o.



Omenjena naložba predstavlja kar 38,37 % delež sredstev, ki jih ima v lasti Istrabenz, za njo pa bo, podjetje SIAD Societa Italiana Acetilene & Derivati S.p.A. - ki je sicer lastnik preostalega deleža Istrabenz plini - odštelo 24.200.000,00 €. Skupščine se je udeležil tudi Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, ki je soglašal z nekaterimi opozoril - ki jih je na skupščini predstavil drugi največji delničar Istrabenza (Zagrebačka banka d.d. s svojim fiduciarnim računom, kjer je v upravljanju 15,88 % delnic Istrabenza) - ter ocenami, da je družba Istrabenz plini vredna preko 80 milijonov €, zato je po sprejetju sklepa napovedal tudi izpodbijane.

V VZMD sicer razumejo pritiske upnikov (predvsem bank), vendar želijo vseeno preveriti, ali dejansko ni bilo možnosti za dosego boljše cene za večinski delež še edinega energetskega dela Istrabenza oz. ustreznega redefiniranja aranžmajev z upniki, ki bi omogočal prodajo deleža po boljši ceni. S prodajo podjetja Istrabenz plini, bo Istranez tako dokončno zapustil nekdaj svoje ključno področje energetiketer se bo v prihodnje ukvarjal le še s turizmom.

Poleg pomembnega dogajanja v Portorožu je danes v Ljubljani potekala tudi skupščina družbe Elektro Ljubljana, d.d., ki ima 1.188 delničarjev in na kateri so delničarji odločali o sklenitvi Pogodbe o menjavi poslovnih deležev med GEN-I, d.o.o. in Elektro Ljubljana. S sklenitvijo pogodbe, bo Elektro Ljubljana odsvojil 100% delež hčerinske družbe Elektro energija, d.o.o., v zameno pa bo prejel vrednostno ustrezno(?!) udeležbo v družbi GEN EL, d.o.o., ter s tem posredno udeležbo v družbi GEN-I, d.o.o. Ob tem v VZMD opozarjajo na številna vprašanja, ki so se pojavila v zvezi z menjalnim razmerjem tovrstne transakcije.

 


 

Sorodna sporočila VZMD:

ALPDOM, ISTRABENZ, PERUTNINA PTUJ, RADENSKA, SAVA RE, SKB - bogat skupščinski teden s preložitvami, iztisnitvami, izčlenitvami in menjavami nadzornikov - Petek, 27.05.2016

O presunljivo bizarnem razpletu 16. skupščine družbe Istrabenz, 27. 5. 2010:


Skupščina družbe Maksima Holding in 15. skupščina družbe Istrabenz, 8. 6. 2009

14. skupščina družbe Istrabenz, 4. 3. 2009 (1. del in 2. del)

12. skupščine družbe Istrabenz, 28. 8. 2008

Predstavnik Istrabenza, mag. Kristjan Sušinski, po 17. skupščini družbe Petrol, 15. 5. 2008