V petek, 2. 10. 2009, malenkost pred 18. uro, se je končala prva skupščina družbe SCT, d.d., po pripojitvi družbe Delfi, d.d., aprila letos, s čimer je SCT (po iztisnitvi malih delničarjev avgusta 2007) ponovno dobil male delničarje. Tokratno skupščino lahko ocenimo kot prelomno, saj se je - v nasprotju s prevladujočimi pričakovanji in prvotnim predlogom uprave, ki SCT lastniško obvladuje preko podjetja Glotis, d.o.o. - zgodil preobrat. Soglasno je bil namreč izglasovan na skupščini podan nasprotni predlog VZMD in CM Celje, d.d., o delitvi celotnega lanskoletnega dobička 7,18 mio EUR oz. 35,90 EUR na delnico. To je hkrati precej več kot 26,74 EUR za delnico, kolikor so delničarji SCT prejeli ob iztisnitvi oz. razlastitvi pred dvema letoma, kot denarno nadomestilo za prenos njihovih delnic na Delfi, kar je tudi predmet sodnega postopka. Zato so v VZMD prepričani, da mora sprejeta (letna!) dividenda predstavljati dodaten argument v postopku, kjer VZMD že dve leti dokazuje, da je bila iztisnitvena cenitev celotnega SCT na pičlih 12,09 mio EUR absolutno prenizka.

Sicer so bili na tokratni skupščini SCT, poleg omenjenega nasprotnega predloga, vsi predlagani sklepi sprejeti soglasno, razen sklepa o reviziji, ki mu je nasprotovalo skoraj 8 % prisotnega kapitala malih delničarjev.Predstavnika VZMD (mag. Aleksander Kucler in mag. Kristjan Verbič, z odvetnikom Klemenom Veršičem) sta predlaganemu sklepu nasprotovala in napovedala njegovo izpodbijanje, ker ni vključeval nasprotnega predloga VZMD za uvedbo posebne revizije za pregled poslov in dokumentacije iz celotnega področja poslovanja SCT v obdobju zadnjih 5 let, z namenom preveritve zakonitosti, potrebnosti, primernosti in smotrnosti poslov družbe, s posebnim poudarkom na preveritvi vodenja:

 

- kreditnih poslov družbe, še posebej vodenja kreditnih poslov, v katerih je družba nastopala kot kreditodajalec vse skupaj v povezavi z izvedenim managerskim odkupom (MBO); ter

- poslov z neplačujočimi gospodarskimi subjekti oziroma tako imenovanimi »missing trader-ji«.

 

Na vprašanja predstavnikov VZMD o omenjenih poslih so člani Upravnega odbora SCT sicer odgovarjali tudi v sklopu letnega poročila. V VZMD pa so zaskrbljeni zaradi izmikanja pred posebno revizijo (Upravni odbor SCT je odklonil tudi zahtevo za sklic skupščine za uvedbo posebne revizije, ki jo je VZMD vložil že 4. 6. 2009) in pri tem navajajo, da iz objav v številnih javnih občilih izhaja, da naj bi v družbi SCT v zadnjih letih prišlo do številnih nepravilnosti in davčnih utaj, s čimer je družbi domnevno nastala velika materialna škoda, saj naj bi bila družba oškodovana za več milijonov EUR. Iz tega razloga so bili, po javno dostopnih podatkih, zoper odgovorne osebe oz. člane upravnega odbora v lanskem letu uvedeni tudi kazenski postopki. V VZMD so prepričani, da se ravno preko neodvisnega revizorja lahko najbolj učinkovito odpravijo (ali pač potrdijo) domneve o nepoštenostih in nepravilnostih ter zagotovi ustrezen ugled in stabilno okolje za karseda uspešno poslovanje družbe. Zato VZMD, po izčrpanju vseh drugih možnosti, načrtuje s pooblastili delničarjev doseči uvedbo posebne revizije po sodni poti ter nadaljuje z zbiranjem pooblastil za sklic skupščine ter vložitev predloga za postavitev posebnega revizorja po 318. členu ZGD-1, na podlagi katerega lahko »v primeru, da skupščina zavrne predlog za imenovanje posebnega revizorja, tega imenuje sodišče.

V petek, 2. 10. 2009, dopoldan pa je na Okrožnem sodišču v Celju potekala glavna obravnava v gospodarskem sporu o ničnosti »stopniščne« 15. skupščine delničarjev Pivovarne Laško, z dne 29. 5. 2009, na podlagi tožbe, ki jo je sprožil »donedavni« večinski lastnik Pivovarne Laško Infond Holding, d.d. (v posredni lasti prejšnje uprave Pivovarne), skupaj s še petimi delničarji, zoper Pivovarno Laško in posredno zoper KAD, d.d., Electo, d.o.o., in VZMD, kot stranske interveniente. Sodnik Dušan Erjavec je sporočil, da je sprejel predloge Electe in VZMD ter jima dopustil sosporniško intervenienco, medtem ko je KAD umaknil priglasitev stranske intervenience. Vsi udeleženci oz. njihovi predstavniki in pravni zastopniki so na obravnavi ponovili, da vztrajajo pri vseh dosedanjih navedbah, sodnik pa je dal strankam v postopku 15 dni časa za preučitev pripravljalnih vlog nasprotne strani in nadaljevanje razpisal za 6. november.

Zastopnik Electe, odvetnik Dušan Korošec, in zastopnik VZMD, odvetnik Klemen Veršič, vztrajata tudi, da morajo biti v tem postopku zaslišani nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot (udeležbo na tokratni obravnavi je opravičil s pisnim obvestilom, da je na službeni poti v tujini), na skupščini prisotni notar Miro Bregar in direktor Urada za varstvo konkurence Jani Soršak.

Zastopnik VZMD je sodišče seznanil tudi, da je VZMD vložil tožbo za ničnost ponovljene 15. skupščine delničarjev Pivovarne Laško, z dne 31. 8. 2009, s katero utemeljeno dokazuje, da je bila ponovljena skupščina neregularna, vsi na njej sprejeti sklepi pa neveljavni. VZMD posebej izpostavlja dejstvo, da bi v primeru veljavnosti sklepa o imenovanju treh novih članov nadzornega sveta, z dne 31. 8. 2009, nadzorni svet štel kar osem članov, torej dva več, kot predvideva statut. Skladno z 392. členom ZGD-1 pa je skupščinski sklep, ki povzroči, da ima nadzorni svet gospodarske družbe več članov, kot jih predvideva statut, ničen. To je po oceni VZMD tudi eden od razlogov, da registrsko sodišče - tudi treh novoimenovanih - članov nadzornega sveta še ni vpisalo v sodni register, kakor je neposredno po ponovljeni 15. skupščini sodišču predlagal VZMD z zahtevo po prekinitvi postopka vpisa novih članov nadzornega sveta.