Včeraj opoldan je Janez Klančnik, predstavnik Sekcije SIJ pri VZMD in predsednik Nadzornega sveta Družbe pooblaščenke Ravne, d.d. (D.P.R.), poslal predsedniku VZMD poročilo o aktualnih dogodkih, povezanih s Slovensko industrijo jekla, d.d. (SIJ), in težko pričakovano sodbo, z dne 8. 12. 2010, ki je odmevala v preteklih dneh, bržkone pa bo v prihodnje še prinesla pomembne konsekvence. V nadaljevanju povzemamo omenjeno poročilo.

SIJ_protesti_mali_delniarji

   že na demonstracijah pred poslopjem Vlade RS, 11. 6. 2007, je predsednik VZMD odločno in glasno izrazil solidarnost z malimi delničarji in delavci Slovenske industrije jekla (SIJ)

Dolgoletna borba D.P.R., za pravice njenih 6.000 delničarjev je s sodbo Okrožnega sodišča v Ljubljani v njen prid pokazala, da je tudi v naši državi mogoče priti do pravice, ne glede na nizko zaupanje v pravno državo. Seveda je bila D.P.R. o tožbi proti SIJ-u, ki ga je zastopala odvetniška pisarna Čeferin in Republika Slovenija, ki jo je zastopalo Državno pravobranilstvo RS, mnogokrat šibkejša stran in pogosto celo predmet posmeha. Vendar so, ob pomoči odvetniške pisarne Toš, z velikimi napori in upornostjo prišli do pozitivnega izida razsodbe. Zato, da je vodstvo D.P.R. vztrajalo v neenakem boju, je bilo potrebno zaupanje večine delničarjev. Saj nasprotna stran vedno poizkuša zasejati razdor in strašiti male delničarje - češ, če ne vzamete še tako mizerne ponudbe, pa ne boste dobili nič. Tudi ščuvanje proti vodilnimi v D.P.R., češ da se okoriščajo na njihov račun, od česar nimate nič, žal ni redkost. V D.P.R. so storili vse, da so bili delničarji temeljito obveščeni o vsem. Ničesar niso prepuščali naključju. Pomoč so iskali povsod, pri Svobodnem sindikatu, v Državnem zboru RS, na Vladi RS, pri političnih strankah (pozicijskih in opozicijskih itd.). Tudi pomoč Vseslovenskega združenje malih delničarjev je bila po besedah predstavnikov D.P.R. pri teh prizadevanjih več kot dobrodošla.                                                                                  

Sodelovali so z vsemi pristojnimi organi, policijo, protikorupcijsko komisijo, Računskim sodiščem in parlamentarnimi komisijami, saj s prodajo saniranih in dobičkonosnih družb SIJ-a niso bili oškodovani le mali delničarji, temveč se po prepričanju D.P.R. pojavlja tudi upravičen sum o transparentnosti celotne prodaje, ki jo je izpeljala prejšnja Vlada RS. Zato pričakujejo več pomoči izvršne veje oblasti, ki se bo, kljub mnogim drugim problemom, morala poglobiti v tovrstne prodaje, ki dišijo po enormnem oškodovanju države.

Mali delničarji so bili prva žrtev pohlepnežev v naši mladi državi. Zaradi slabe organiziranosti, neznanja in neobveščenosti so postali lahek plen, svojim zastopnikom pa ne zaupajo, češ, da se okoriščajo na njihov račun (kar je žal pogosto tudi res). Zaradi strahu, da na koncu ne bodo dobili nič, hitro pokleknejo pred nasprotno stranjo.

V zmešnjavi, ki vlada v Sloveniji na področju malega delničarstva bo VZMD tudi v prihodnjem letu imela ogromno dela, z željo po uspehu in zavezo o nadaljnjem dobrem sodelovanju z D.P.R., sklene sporočilo predstavnik Sekcije SIJ pri VZMD in predsednik Nadzornega sveta D.P.R. Janez Klančnik.

SIJ__poroilo_o_uspehu_tobe_malih_delniarjev_DPR_zoper_Slovensko_industrijo_jekla_in_teko_priakovani_pomembni_sodbi_ki_pritrjuje_dosedanjim_staliem_in_prizadevanjem