Predsednik VZMD se bo po sinočnji vrnitvi iz delavnega obiska v Sofiji, Varšavi in Krakovu ter zasebnega v Moskvi, danes v Velenju udeležil 13. skupščine Gorenja, d.d. V Varšavi se je predsednik VZMD udeležil Generalne skupščine Evropskega združenja delničarjev Euroshareholders, katerega polnopravni član je od septembra 2006 tudi VZMD. Na skupščini, na kateri so bili prisotni predstavniki članic Euroshareholders iz 13 evropskih držav, so razprave potekale zlasti o direktivah in predlogih za direktive Evropske unije, nadzoru mednarodnega bančništva in kriznih odborih v finančnih družbah ter gospodarski krizi in njenih posledicah. Seznanitveni del skupščine je zajemal številne in raznovrstne investicijske dogodke z eminentnimi gostitelji in govorniki, v sklopu katerih je predsednik VZMD predstavil tudi gradiva JAPTI (Javne agencije RS za podjetništvo in tuje investicije) in nekaterih slovenskih podjetij, ki sodelujejo v programu investo.si.

12. junija je v Varšavi potekala Generalna skupščina Evropskega združenja delničarjev Euroshareholders, katere se je udeležil tudi predsednik VZMD. Na skupščini so potekale razprave o direktivah Evropske unije in Predlogu za direktivo o alternativnih upravljavcih investicijskih skladov, poleg tega so predstavniki Euroshareholders odločali o Odboru evropske investicijske zveze (EuroInvestors) in Neodvisnih kriznih odborih v finančnih družbah. Med drugim je bilo govora tudi o Svetovni Federaciji Investitorjev (World Federation of Investors Corporation - WFIC), nadzoru mednarodnega bančništva na primeru tujih bank v baltiški regiji in, nenazadnje, o finančni krizi ter njenih posledicah. Seznanitveni del skupščine, ki se je poleg Varšave odvijal tudi v Krakovu, je vključeval predstavitve posameznih tematik, ki so jih predstavili ugledni strokovnjaki.

 

Na Varšavski borzi (Warsaw Stock Exchange), pomembnem centralno in vzhodno evropskem kapitalskem središču, je udeležence sprejela in nagovorila dr. Lidia Adamska, članica uprave borze, predavanja o posameznih problematikah pa so vodili Jean Berthon, predsednik Zveze neodvisnih združenj za zaščito pokojninskih varčevanj (Fédération des Associations Indépendantes
de Défense des Epargnants pour la Retraite - FAIDER)
, Vincent J. Derudder, generalni sekretar Evropske federacije finančnih svetovalcev in posrednikov (European Federation of Financial Advisers and Financial Intermediaries - FECIF), Roger Ganser, predsednik Svetovne Federacije Investitorjev (World Federation of Investors Corporation - WFIC), Przemyslaw Kwiecien, vodilni ekonomist varšavske borznoposredniške hiše X-Trade Brokers, Peter Schellinck, direktor belgijskega podjetja za poslovno svetovanje Schellter Strategy Consults, ter Matthias Schmidt-Gerdts, svetovalec Generalnega direktorata za notranji trg in storitve Evropske komisije (European commission DG Internal Market and Services).

 

Predsednik VZMD se je v Varšavo odpravil še istega dne, ko se je vrnil z obiska v Sofiji, kjer se je v okviru samostojnega programa VZMD investo.si udeležil konference, vezane na investicijski kongres pod okriljem Bolgarskega združenja investitorjev (Investors’ Association - Bulgaria) ter Analitično - kreativne skupine (Analytical Creative Group Ltd). Temeljni cilj kongresa je izboljševanje investicijskih praks in normativov z ustanavljanjem investicijskih klubov, kar je sicer ena od dejavnosti Svetovne federacije investitorjev WFIC (World Federation of Investors Corporations), tokratna konferenca pa se je osredotočila zlasti na izboljšanje interakcije med delničarji EU ter delničarji Bolgarije z motivom zaščite individualnih investitorjev.

 

Iz Sofije v Varsavo

Značke: mednarodno