novica telekomTELEKOM SLOVENIJE, d.d., je objavil Nasprotni predlog VZMD za skorajšnjo skupščino, s katerim Združenje delničarjem predlaga delitev dividend v enaki višini kot lani – torej 4,50 € bruto na delnico. Takšno izplačilo dividend bi družba opravila 30. 6. 2023, zanj pa namenila 29,4 mio €, od skupno 40,3 mio € bilančnega dobička za leto 2022.

V VZMD se s prvotnim predlogom Uprave in Nadzornega sveta o ne-delitvi dividend nikakor ne strinjajo in so prepričani, da je primerno in neobhodno, da družba delničarjem letos izplača dividende vsaj v takšni višini kot lansko leto. Glede na podane argumente za neizplačilo dividend so v VZMD prepričani, da je - ob dobrih 40 mio € bilančnega dobička - družba sposobna tako izplačila slabih 30 milijonov € dividend, kot tudi vračila 3,8 mio € državne pomoči.

V Združenju so prepričani, da bo takšno izplačilo dividend in vračilo državne pomoči okrepilo ugled in zaupanje v družbo ter njeno delnico. Izplačilo dividend bo ugodno vplivalo tudi na male delničarje, ki iz naslova imetništva delnic vsako leto plačujejo vse višje stroške finančnih posrednikov. Nenazadnje pa opozarjajo tudi na 399. člen ZGD-1, ki izrecno opredeljuje, da je sklep skupščine izpodbojen, če se delničarjem dobiček ne deli najmanj v višini 4 % osnovnega kapitala.


 www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si