Dopoldan je bil na Okrožnem sodišču v Mariboru zaključen prvi narok, hkrati pa tudi glavna obravnava, na kateri je sodnica sprejela dokazni sklep ter pripustila vse dokaze, ki jih je v izpodbojnih tožbah zoper Novo KBM, d.d., podal VZMD. VZMD izpodbija sklepe, ki urejajo mandatno dobo članov Nadzornega sveta (sprememba Statuta), odpoklic Nadzornega sveta in imenovanje novih članov istega organa, ki so bili z zakonsko spornim nasprotnim predlogom Slovenske odškodninske družbe, ob podpori upravljavcev večinskega deleža, Republike Slovenije, sprejeti na burni julijski skupščini.

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Danes dopoldan je na Oddelku za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Mariboru potekala glavna obravnava izpodbojnih tožb, ki jih je VZMD vložil zoper Novo KBM. Na sodišču je bil opravljen prvi narok, na katerem je sodnica sprejela dokazni sklep ter pripustila vse predlagane dokaze. Narok je bil zaključen, sodba pa bo izšla v pisni obliki. V zadnji pripravljalni vlogi je VZMD delno umaknil oziroma konstruktivno zožil tožbeni zahtevek in izpodbija sklep o  spremembah in dopolnitvah statuta NKBM zgolj v delu, ki ureja mandatno dobo članov Nadzornega sveta, v celoti pa izpodbija sklep o odpoklicu celotnega Nadzornega sveta in sklep o imenovanju novih članov tega organa. Narok je bil zaključen dokaj hitro, rok za izdajo sodb je predvidoma oziroma instrukcijsko en mesec, VZMD pa pričakuje odločitev sodišča do konca letošnjega leta.

 

 

 

Zoper navedene sklepe je mag. Kristjan Verbič, zakoniti zastopnik VZMD in pooblaščenec 3.808 delničarjev, napovedal izpodbijanje na skupščini Nove KBM, 8. julija 2008. Na skupščini je namreč Slovenska odškodninska družba (SOD), ob podpori največjega lastnika Nove KBM, Republike Slovenije, podala nasprotni predlog, ki je omogočil predčasno razrešitev starega in imenovanje novega Nadzornega sveta za mandatno dobo štirih let. Še zlasti sporno je dejstvo, da je SOD podal predlog šele ob sami točki dnevnega reda in neustrezno (zgolj ime in priimek kandidata), predvsem pa brez zakonsko opredeljenih podlag iz Zakona o gospodarskih družbah in Zakona o bančništvu.

 

 

 

Posledično ni prišlo niti do glasovanja o kandidaturi dr. Ludvika Toplaka in dr. Boruta Bratine, ki ju je za članstvo v Nadzornem svetu predlagal VZMD. Oba kandidata sta z dosedanjim sodelovanjem v VZMD izkazala razumevanje pravic interesov malih delničarjev in si zanje tudi aktivno prizadevala. Dr. Toplak, nekdanji rektor mariborske univerze, je tudi predsednik strokovnega sveta VZMD, dr. Bratina, redni profesor na mariborski Ekonomsko-poslovni fakulteti, pa je član strokovnega sveta VZMD. VZMD je prepričan, da bi s svojim članstvom v Nadzornem svetu Nove KBM, kot delniške družbe z največjim številom delničarjev v Sloveniji, omogočila temu segmentu lastniške strukture ustrezno sodelovanje pri ključnih poslovnih odločitvah in zagotovila tudi največjo stopnjo informiranosti malih delničarjev.

 

 

 

Vendar pa je potek dogodkov na skupščini na žalost jasno pokazal, da si Republika Slovenija in njeni predstavniki v nadzorni funkciji ne želijo neodvisnih predstavnikov malih delničarjev, ki so sicer po dokapitalizaciji lastniki nekaj manj kot 21,50 % deleža NKBM.