V VZMD ostro nasprotujejo ad-hoc predlogom in zahtevam o ne-delitvi dividend iz naslova bilančnih dobičkov v letu 2019 ter protestirajo zoper predvidene kazni za izplačevalce in hkrati pozdravljajo pozitivne zglede družb, ki sledijo svojim zavezam do vlagateljev in predlagajo ustrezne dividende - ponekod tudi rekordne (npr. Krka). Hkrati strokovni sodelavci VZMD pozivajo institucije oz. združenja, ki so izdajala tovrstna - popolnoma neargumentirana in neodgovorna - priporočila, zahteve in celo generalne zapovedi, naj vendar objavijo relevantne analize ter informacije, na podlagi katerih so zavzele zadevna stališča z izjemno daljnosežnimi konsekvencami in posledicami.

Iz VZMD so že takoj v začetku meseca opozorili na Poziv Združenja nadzornikov Slovenije (ZNS), Poziv Agencije za zavarovalni nadzor, pa tudi Makrobonitetne ukrepe Banke Slovenije. Omenjeni pozivi so kot vse kaže padli na plodna tla tudi v številnih največjih delniških družbah v Republiki Sloveniji, ki so doslej vsako leto izplačevale dividende. Pri tem v VZMD izpostavljajo, da je npr. samo 8 najvidnejših slovenskih delniških družb (od skupno preko 200) v lanskem letu izplačalo 403,8 mio € dividend! Vse te družbe imajo praviloma sprejete tudi dividendne politike, na podlagi katerih se vlagatelji odločajo o svojih naložbah in zaupanju v posamezne družbe. S tem v zvezi so pomembna stališča podali tudi v Evropski federaciji investitorjev in uporabnikov finančnih storitev (Better Finance), kjer so med drugim povzeli stališča VZMD.

V tem času pa so - spričo vsestransko škodljive gonje zoper izplačevanje dobičkov - iz družb Zavarovalnica Triglav, Sava Re, Nova Ljubljanska banka in Telekom Slovenije, med drugimi že prišle informacije, da bodo Uprave in Nadzorni sveti predlagali ne-delitev dividend. V VZMD ob tem izpostavljajo, da mora dokončna odločitev o izplačilu dividend pripadati lastnikom, torej delničarjem! ZNS se na slednje očitno ne ozira, hkrati pa v svojem sinočnjem uradnem opozorilu prav licemersko opozarja: "Znižanje prejemkov s podpisovanjem posamičnih izjav članov nadzornih svetov ali upravnih odborov o odpovedi dela plačila v času epidemije, ki jih je s priporočilom za državne družbe posredoval SDH ali takšna znižanja, ki so bila urejena s sklepom nadzornega sveta ali upravnega odbora za vse člane organa, je potrebno naknadno urediti še s sklepom skupščine, ko bo te možno izvesti"!?!

V VZMD ponovno izpostavljajo tudi primer Gorenjske banke. Slednja pred lansko iztisnitvijo malih delničarjev praktično ni delila dividend (ali pa so bile te simbolične). Zdaj pa - ko je banko dokončno prevzela srbska AIK Banka, poslovneža Miodraga Kostića - si je novi lastnik konec minulega meseca (torej že v času epidemije COVID-19), od 48 mio € bilančnega dobička, izplačal kar za 41 mio € dividend! Slednje v čudno luč postavlja tudi - očitno zapozneli(?!) - Makrobonitetni ukrep Banke Slovenije, s katerim je bankam in hranilnicam začasno omejila razdelitev dobičkov. Ob tem se v Združenju sprašujejo, ali (si) bodo dividende po novem izplačevale le družbe v tuji lasti oz. zgolj družbe, iz katerih so bili in še bodo mali delničarji iztisnjeni - pogosto pod vprašljivimi pogoji, ki so med drugim predmet sodnih postopkov, ki jih je sprožil VZMD, a so do nadaljnega zaustavljeni.

Seveda obstajajo tudi pozitivni primeri, kot npr. družba Krka, d.d., kjer se kot kaže niso uklonili pritiskom, tako da sta Uprava in Nadzorni svet - kljub omenjenim neutemeljenim pozivom in celo grožnjam - predlagala delitev rekordno visokih dividend, kar v VZMD pozdravljajo in izpostavljajo kot pomemben pozitiven zgled. Toliko bolj, ker dividende za številne delničarje in tudi pokojninske sklade ter nenazadnje samo Republiko Slovenijo in njen proračun predstavljajo pomemben vir prihodkov in sredstev, hkrati pa so predvsem mali delničarji primorani pokrivati tudi vse višje in nesorazmerne stroške, povezane s samim imetništvom vrednostnih papirjev. 

"Glede na dejstvo, da se bo z letošnjimi dividendami delil bilančni dobiček iz leta 2019, ki je bil v mnogih primerih rekorden, v VZMD nikakor ne vidimo razlogov za kakršenkoli odlog, preložitev ali znižanje dividend. Prav nasprotno, višje dividende bodo ugodno vplivale na - zaradi posledic epidemije prizadete - državljane-delničarje, kot tudi na samo Republiko Slovenijo, ki bi ob tem pobrala več - po novem ne več 25 %, pač pa 27,5 % - davka, hkrati pa bi kot delničarka v številnih uspešnih družbah tudi sama prejela zavidljive dividende," je odločna stališča dodatno utemeljil Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič. 


Sorodna sporočila:

Evropska federacija investitorjev z odzivi in pobudami nacionalnih asociacij in evropskih borz na pandemijo COVID-19, vključno s stališči VZMD o skupščinah in dividendah – opozorilo na primer Gorenjske banke - četrtek, 09.04.2020

VZMD odločno proti zadržanju, preložitvi ali zmanjšanju dividend ter takšnim pozivom ZNS in AZN, skupščine pa naj družbe pričnejo izvajati preko elektronskih komunikacijskih sredstev - četrtek, 02.04.2020


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev