VZMD je pretekli teden v zakonskem roku vložil zahtevek za odkup delnic Autoemone, d.d., po primerni denarni odpravnini skladno s 389. členom Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1), saj Autoemona, niti njen večinski delničar KMH, d.o.o., nista predložila zahteve za vpis sklepa o iztisnitvi malih delničarjev v sodni register. Gre za prvi tovrstni primer pri nas. 17. novembra je namreč potekala kaotična skupščina Autoemone, d.d., na kateri so bili mali delničarji, navkljub dejstvu, da neodvisna cenitev podjetja ni bila opravljena, iztisnjeni z žaljivo odpravnino 1,236 € za delnico. Na sklep o iztisnitvi so VZMD, pooblaščenci malih delničarjev in na skupščini prisotni mali delničarji napovedali izpodbojne tožbe. Po skupščini je VZMD tako vsem malim delničarjem Autoemone poslal poziv za pridružitev k sporazumu, ki bi združenim malim delničarjem omogočil zagotovitev poštene, primernejše oz. višje denarne odpravnine. Sporazumu se je pridružilo 31 od 60 malih delničarjev ali 55,85 % preostalih delnic.

Novembrska skupščina Autoemone, d.d., je bila prepolna zapletov - nepravilnosti in nezakonitosti so se stopnjevale iz točke v točko. Predsedoval ji je kar direktor večinskega delničarja Autoemone, KMH, d.o.o., ki je predlagal iztisnitev malih delničarjev, prisoten pa ni bil noben predstavnik Nadzornega sveta, čeprav se je glasovalo o njegovi razrešnici za leto 2007. Pred izsiljenim glasovanjem o iztisnitvi malih delničarjev se je med drugim jasno pokazalo, da delničarji o dogajanju v družbi niso enakopravno informirani ter da ni bila opravljena neodvisna cenitev.

Zelo zaskrbljujoče je torej dejstvo, da je pooblaščeni revizor podal poročilo o primernosti denarne odpravnine na osnovi zbirke finančnih dokumentov in ne na osnovi neodvisne cenitve, ki bi se pri izbrani metodi prilagojenih knjigovodskih vrednosti skladno z računovodskimi standardi morala narediti. Zaradi odsotnosti tega, so v VZMD prepričani, da so bile pri predpostavkah uporabljene knjigovodske vrednosti nepremičnin, ki pa so v realnosti po vsej verjetnosti mnogo višje. čeprav so udeleženci predlagali, da se na tej točki skupščino prekine, jo je predsedujoči izpeljal do konca, sprejet pa je bil tudi sklep o iztisnitvi malih delničarjev, in sicer po mizerni odpravnini 1,236 € na delnico.

 

VZMD je male delničarje že pred omenjeno skupščino v dveh pismih seznanil, da se bo skupščine udeležil ter zastopal pravice in interese malih delničarjev, saj so bili pri Združenju utemeljeno prepričani, da skupščina in gradiva za skupščino ne ustrezajo standardom, ki veljajo v Republiki Sloveniji in so opredeljeni v Zakonu o gospodarskih družbah (ZGD-1). Po skupščini, 24. novembra, so tako vsem »iztisnjenim« malim delničarjem Autoemone poslali poziv za pridružitev k sporazumu, ki malim delničarjem omogoča, da se povežejo in v nadaljnjih postopkih nastopijo strokovno domišljeno in usklajeno. V težnji po zagotovitvi poštene, primernejše oz. višje denarne odpravnine je k sporazumu pristopilo 51 od 60 malih delničarjev, kar predstavlja 55,85 % preostalih delnic.

Ker Autoemona oz. njen večinski delničar KMH, d.o.o., v zakonskem roku ni predložil zahteve za vpis sklepa o iztisnitvi malih delničarjev v sodni register in ker s strani družbe ni bilo pripravljenosti za morebitni dogovor, je VZMD v svojem in imenu pooblastiteljev vložil zahtevek za odkup vseh preostalih delnic po primerni denarni odpravnini skladno s 389. členom Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1), kar posledično pomeni nove cenitve in preveritve ter, kakor se nadejajo v VZMD, tudi pošteno denarno odpravnino iztisnjenim malim delničarjem.

Značke: iztisnitev