VZMD je danes pričelo z razpošiljanjem pooblastil za pomembno skupščino Mercatorja. V okviru organiziranega zbiranja pooblastil, ki ga izvaja VZMD, bo vseh 17.413 delničarjev Mercatorja prejelo pooblastilo z možnostjo opredelitve do vseh predlaganih sklepov skupščine ter možnostjo izbire med šestimi predlaganimi pooblaščenci.

Pooblastila za 14. redno Skupščino Poslovnega sistema Mercator, d.d., bodo predvidoma odposlana do nedelje na naslove vseh 17.413 delničarjev Mercatorja, ki bodo v dopisu prejeli pooblastilo z navodili za izpolnitev, skupno pismo predsednika Uprave Mercator, d.d., in predsednika VZMD, posebno pismo predsednikov vseh organov VZMD ter kuverto za vračilo pooblastil na naslov VZMD, s plačano poštnino. Delničarji se bodo lahko prek pooblastila natančno opredelili do vseh predlaganih sklepov skupščine ter izbrali med šestimi predlaganimi pooblaščenci. Pri tem je Uprava Mercator, d.d., ponudila tri pooblaščence (LEBEN Ludvik, MAKUC Silvan, ZADRAVEC Franc), medtem ko VZMD prav tako ponuja izbiro med tremi pooblaščenci (dr. BRATINA Borut, dr. MEJAK Miran, mag. VERBIč Kristjan).

 

V VZMD izražajo upanje, da bodo mali delničarji Mercatorja z vračanjem podpisanih pooblastil zagotovili zadostno podporo predlaganim pooblaščencem VZMD in pokazali zrelost in odgovornost združenih malih delničarjev, da uveljavijo skupne interese. Pri tem v Združenju izpostavljajo, da je tokratna skupščina delničarjev Mercatorja še posebej pomembna, predvsem glede na specifične okoliščine, povezane z odvzemom glasovalnih pravic nekaterim večjim delničarjem. Povsem verjetna ohranitev takšnega stanja do skupščine bi namreč pomenila vsaj podvojitev glasovalne moči preostalih delničarjev, kar odpira možnosti za prenekatera, bolj ali manj prijetna presenečenja.

 

Takšno stanje po prepričanju VZMD omogoča malim delničarjem, da združeni pridobijo na skupščini najpomembnejši ali celo odločujoč vpliv. Pri tem VZMD - kot edina institucija v Republiki Sloveniji, ki že tretje leto sistematično in organizirano zastopa interese malih delničarjev - želi v nastalih razmerah zagotoviti potek skupščine brez presenečenj in dogodkov, ki bi bili v nasprotju z interesi malih delničarjev ali bi kakorkoli ogrozili normalno in uspešno delovanje Poslovnega sistema Mercator.

 

Iz VZMD tako sporočajo, da so se, skladno s konstruktivnim pristopom in ravnanjem ter poslanstvom VZMD, po temeljitem razmisleku odločili, da na tokratni skupščini podprejo vse predloge nadzornega sveta in uprave, razen predloga nadzornega sveta, da se za člana nadzornega sveta izvoli dr. Wolfgang Putschek. Na takšen predlog sklepa je VZMD, v zakonskem roku tedna dni po objavi sklica skupščine, podalo nasprotni predlog, da se za člana nadzornega sveta izvoli mag. Kristjan Verbič (predsednik VZMD), ter ga javno objavili, predstavili in utemeljili.

 

V VZMD dodajajo, da je za uspešno realizacijo interesov malih delničarjev in zavez VZMD, ter prejkoslej bolj konstruktiven potek skupščine, bistvenega pomena udeležba malih delničarjev na tokratni skupščini. Ker se številni delničarji skupščine ne morejo udeležiti neposredno, jih v takšnem primeru prosijo, da se skupščine udeležijo vsaj prek enega od njihovih predlaganih pooblaščencev oziroma tako, da izpolnijo in odpošljejo pooblastilo, ki ga bodo najkasneje do torka prejeli na svoj domači naslov, vrniti pa ga morajo do 23. avgusta.

 

 

Značke: skupščina