KARIKATURA 20052019

Na včerajšnji skupščini družbe ZIL INŽENIRING, d.d., je bil pričakovano sprejet sklep o izključitvi/iztisnitvi manjšinskih delničarjev iz družbe. Spričo kriminalno nizke denarne odpravnine 0,19 € na delnico - pri kateri je celotna družba vredna le 2.808,77 € - je VZMD že pred samo skupščino na družbo in glavno delničarko, go. Marušo Mankoč (91,55 %), naslovil več prošenj za posredovanje gradiv, povezanih s spornim sklepom. Medtem ko se glavna delničarka na prošnje in upravičene zahteve Združenja ni odzvala, so s strani same družbe prejeli le del želene dokumentacije, zato je zastopnik VZMD, odvetnik mag. Blaž Strojan, na skupščini zastavil več vprašanj, na katera pa prav tako ni prejel zadovoljivih odgovorov. Zaradi kršitve 305. člena Zakona o gospodarskih družbah oz. kršitve delničarjeve pravice do obveščenosti, je bilo s strani VZMD zato napovedano sodno izpodbijanje sklepa o iztisnitvi oz. prisilni razlastitvi vseh preostalih delničarjev.

V VZMD so na primer družbe ZIL INŽENIRING postali pozorni pred časom, družba pa je skupščino sklicala že v začetku leta. Takrat v dnevni red še ni bil vključen predlog o iztisnitvi, je pa bila med drugim predlagana seznanitev z bilančnim dobičkom v višini 903.434,58 €, kar predstavlja znesek 61,11 € na posamezno delnico družbe. Zato je VZMD neposredno po sklicu na družbo naslovil Nasprotni predlog za delitev dividend v višini 21,00 € bruto na delnico – torej 110-krat več, kot zdaj delničarjem ponuja glavna delničarka, ga Mankoč. Skupščina je bila po prejetem Nasprotnem predlogu VZMD preklicana, marca pa je bila sklicana nova, tokrat že iztsinitvena skupščina, ki pa je bila kmalu za tem spet preklicana in preložena na maj.

Iz VZMD vabijo male delničarje, naj jim sporočijo svoj interes za sodelovanje v postopkih za zaščito njihove naložbe in pravic na e-naslov delnice@vzmd.si najkasneje do 17. 5. 2021. Za vsa dodatna pojasnila so sodelavci VZMD na voljo vsak delavnik med 10:00 in 15:00, tudi na telefonskih številkah 01 25 11 420 ali 031 770 771.


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si