novica10102022Konec minulega tedna sta se v Ljubljani odvili odmevni mednarodni srečanji, ki se ju je na povabilo organizatorjev aktivno udeležil tudi VZMD. V organizaciji Inštituta za ekonomsko demokracijo (IED) je prostorih Mestnega muzeja Ljubljana potekal 1. Kongres ekonomske demokracije z naslovom »For a Share in the Future«. Predstavljene so bile najboljše domače in mednarodne prakse delavskega lastništva, kot tudi dosežki in vizije ekonomske demokracije v Sloveniji. Zbrane so nagovorili Predsednik Vlade RS, dr. Robert Golob, Minister za delo, družino in socialne zadeve, Luka Mesec, Predsednik IED, dr. David P. Ellerman, Direktor Amsted Industries, Stephen Smith, in Izvršni direktor IED, Tej Gonza. Sledila je okrogla miza o delavskem lastništvu v Sloveniji, kjer so izkušnje, poglede, težave in predloge prestavili direktorji DEWESOFT, DOMEL HOLDING in INEA - Jure Knez, Matjaž Čemažar in Peter Kosin. (VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=JyZv5HXxdkU&t=10040s).

Kongres se je zaključil z okroglo mizo »A step towards the European network of economic democracy«, kjer so sodelovali dr. Aleksandra Kanjuo-Mrčela, s FDV, Pascale Nieuwland-Jansen, direktorica Nizozemskega inštituta SNPI, Fred Freundlich, z Univerze Mondragon in Lanki Inštituta, Nicolas Aubert, z Univerze Aix-Marseille, ter Ermanno Celeste Tortia, z Univerze Trento. Kot edini razpravljavec iz publike je Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, zbranim zastavil vprašanje o konkretnih dejanjih in aktivnostih na ravni EU ter hkrati predstavil dolgoletne domače in mednarodne izkušnje VZMD na tem področju. V VZMD podpirajo delavsko lastništvo v podjetjih, sodelujejo in podpirajo prizadevanja Evropske federacije lastnikov delnic, zaposlenih v družbah (EFES), ter vrsto let opozarjajo na okoliščine in odločitve v Sloveniji, ki niso v prid delavskemu lastništvu in malemu delničarstvu. Tako je mag. Verbič med drugim izpostavil visoke stroške finančne industrije in posrednikov, ki v mnogih primerih presegajo donose iz naslova naložb imetnikov in malih delničarjev, zaradi česar je VZMD že pred šestimi leti vzpostavil tudi program »Delniška OPORA« (VIDEO: https://youtu.be/qnNbmMa4VRQ), ki se mu je doslej pridružilo preko 7.000 malih vlagateljev. Pri tem velja opozoriti tudi na sporne metode prevzemanja podjetij, ob tihi podpori Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP), in druge škodljive prakse, ki odvračajo vlagatelje, kakor tudi razmah delavskega lastništva v podjetjih.  

Že v četrtek pa se je na Ljubljanskem gradu pričel dvodnevni 12. LJUBLJANA FORUM, ki ga vsako leto organizirata GFS Inštitut in Mestna občina Ljubljana. Letos je potekal pod naslovom »CITIES IN 2030«. V okviru dvodnevnega dogajanja so bili predstavljeni izzivi in koncepti razvoja mest do leta 2030, kakor tudi novi finančni mehanizmi za mesta, povezani z Evropskim zelenim dogovorom in Evropskim načrtom za okrevanje. Mag. Verbič se Ljubljana Foruma udeležuje že tradicionalno in je tudi tokrat priložnost izkoristil za nekatera srečanja in pogovore iz naslova prizadevanj VZMD, kakor tudi njihovih mednarodnih dejavnosti ter poslovno-investitorskih programov: Invest to Slovenia (investo.si) in International Investors` Network (investo.international). V okviru slednjih VZMD uspešno sodeluje z LJUBLJANA FORUMom vse od leta 2012, ko so skupaj pripravili tudi odmevni Investors' Week (VIDEO:https://youtu.be/PRDeqQwM1tQ).


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si