EFES sporocilo 15052020

V VZMD pozdravljajo pobudo Evropske zveze lastnikov delnic, zaposlenih v družbah (EFES), ki kot enega od ukrepov za pomoč podjetjem, ob aktualni krizi zaradi pandemije, zahteva vidnejšo vlogo lastništva zaposlenih v podjetjih. Aktivnosti in prizadevanja EFES v VZMD spremljajo in – preko Evropske federacije investitorjev (Better Finance) – z njimi sodelujejo že vrsto let, prav tako pa so v preteklosti podprli tudi nekatera domača prizadevanja za izrazitejšo udeležbo zaposlenih v lastništvu delniških družb.

Kot so zapisali pri EFES, se v želji rešiti podjetja, ki se spopadajo s problemi zaradi prekinitve denarnih tokov in jim zaradi pandemije grozijo celo stečaji, povečujejo različne državne pomoči. Ob tem izpostavljajo, da bi lahko ob enakih stroških to državno pomoč (delno ali v celoti) hkrati usmerili tudi v pomoč zaposlenim, da ti postanejo solastniki oz. delničarji v podjetjih, kjer delajo.   

V ZDA se tako že od leta 1974 izvajajo načrti za lastništvo zaposlenih (Employee Stock Ownership Plan - ESOP), ki so najpogostejši predvsem v srednje velikih podjetjih. Žal pa tovrstni ESOP v Evropi skorajda niso poznani, bi pa jih lahko uvedli že ob obstoječih predpisih. Na ta način državna pomoč ne bi zadostila le potrebam podjetij za okrevanje, pač pa bi koristila tudi  samim državljanom, državam in EU.

Več o pobudi lahko preberete na: www.efesonline.org/CORONA/EN.htm.


 

Sorodna sporočila:

Evropska federacija investitorjev z odzivi in pobudami nacionalnih asociacij in evropskih borz na pandemijo COVID-19, vključno s stališči VZMD o skupščinah in dividendah – opozorilo na primer Gorenjske banke - četrtek, 09.04.2020

VZMD odločno proti zadržanju, preložitvi ali zmanjšanju dividend ter takšnim pozivom ZNS in AZN, skupščine pa naj družbe pričnejo izvajati preko elektronskih komunikacijskih sredstev - četrtek, 02.04.2020


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev