Uspešno tudi tokratno organizirano zbiranje pooblastil s strani VZMD. Na jutrišnji skupščini Delfi bodo imeli združeni mali delničarji vsaj 8,36 % glasovalnih pravic. Žal pa tudi po mesecu dni VZMD še ni prejelo odgovora Urada za varstvo konkurence (UVK) na dopis, povezan z javnimi objavami, da je UVK sprožil preiskavo v zvezi z managerskim prevzemom podjetja SCT ter posledičnim možnim odvzemom glasovalnih pravic družbi Glotis, d.o.o. (60,19 % lastnik Delfi, d.d.), ki je v lasti vodilnih SCT. V takšnem primeru bi imeli združeni mali delničarji na skupščini odločilni vpliv na glasovanje - med drugim tudi pri imenovanju novih članov Nadzornega sveta.

 

 

Jutri, 9. septembra 2008 ob 7.30, bo v prostorih poslovne stavbe SCT, d.d., potekala 8. skupščina delniške družbe Delfi, upravljanje naložb, d.d. VZMD je, tako kot lani, pripravilo organizirano zbiranje pooblastil za zastopanje na skupščini. VZMD je že na lanskoletni skupščini družbe Delfi, d.d., na podlagi organiziranega zbiranja pooblastil zastopal 201 malega delničarja oz. 7,55 % vsega kapitala. Nasprotovali so nizkemu vrednotenju podjetja in nedopustni praksi, po kateri je bil v Nadzorni svet družbe izvoljen kar predsednik Uprave iste družbe, ki je sicer kasneje odstopil z mesta prvega moža uprave. Lani se je VZMD udeležil tudi skupščine SCT, kjer je opozoril na prenizko vrednotenje družbe SCT, kar je posledično slabo tudi za male delničarje Delfija, ter nato začel postopek sodne preveritve primernosti denarne odškodnine ob iztisnitvi malih delničarjev iz SCT.

 

 

 

Glede na pereče okoliščine so se v VZMD odločili, da pristopijo tudi k formalni ustanovitvi Sekcije malih delničarjev Delfi pri VZMD. Do sedaj se jim je pridružilo že 243 malih delničarjev, ki skupaj predstavljajo nekaj več kot 6,46 % celotnega kapitala družbe, in sicer od skupno 724 (znanih!) imetnikov delnic.

 

 

 

V preteklem letu so se predstavniki VZMD večkrat pisno in ustno obrnili na Upravo družbe, da bi realizirali cilje delničarskega sporazuma Delfi pri VZMD, a so vse do sedaj naleteli na nerazumevanje. Ko so uspeli v projekt sodne preveritve primernosti denarne odškodnine v primeru SCT, d. d., vključiti preko 1/3 vseh bivših delničarjev (241 od 563), se je začel kazati tudi interes za nove pogovore o morebitni paketni odprodaji deleža malih delničarjev v Delfi, d.d., po pravičnejši ceni, ki je neprimerno višja od sedaj ponujene cene 27,00 EUR.

 

 

 

VZMD je s tokratnim organiziranim zbiranjem prejel pooblastila kar 219 malih delničarjev (od skupno 722 malih delničarjev), ki imajo v lasti 16.532 delnic ali 6,35 % celotnega kapitala družbe. Večinski delničar Glotis, d.o.o., ima v lasti 60,19 % delnic, SCT, d.d., pa 24,06 % delnic družbe Delfi, d.d. Mali delničarji, združeni v okviru VZMD, pa bodo imeli jutri najmanj 8,36 % glasovalnih pravic, saj delnice SCT, d.d., nimajo glasovalnih pravic zaradi statusa lastnih delnic (SCT, d.d., je v 100 % lasti Delfi, d.d.).

 

 

 

Seveda je vprašanje za skupščino Delfi, d.d., in državne organe nadzora tudi, kako ima lahko družba 24,06 % lastnih delnic brez ustreznega sklepa skupščine (takšen sklep vsaj ni bil sprejet na lanskoletni skupščini), saj zakonska omejitev iz ZGD-1 predvideva maksimalno višino 10 % lastnih delnic. Organiziran nastop na skupščini bo tako ponovno zelo jasen pokazatelj Upravi in večinskemu delničarju, da mali delničarji niso več pasivni in da se zavedajo svojih pravic.

 

 

 

Sicer pa sta na direktorja Urada za varstvo konkurence (UVK) Janija Soršaka naslovila pismo predsednik VZMD mag. Kristjan Verbič in predstavnik Sekcij SCT in Delfi pri VZMD mag. Aleksander Kucler - predvsem v zvezi z nekaterimi javnimi objavami, da je UVK pred časom sprožil preiskavo v zvezi s sumljivim managerskim odkupom podjetja SCT ter s tem povezanim domnevnim odvzemom glasovalnih pravic družbi Glotis, d.o.o. (60,19 % lastnik Delfi, d.d.). Žal po mesecu dni odgovora VZMD še ni prejelo.

 

 

 

V pismu direktorju UVK zastavljata vprašanja, povezana z domnevnim odvzemom glasovalnih pravic in med drugim navajata naslednje: »Mali delničarji družbe Delfi, d. d. (v delničarski sporazum v okviru VZMD je vključenih 243 od skupaj 728 delničarjev, teh 243 delničarjev pa ima skupaj 6,46 % delež družbe), smo zaskrbljeni nad dogajanjem okoli predsednika uprave družbe SCT, d.d., Ivana Zidarja. Aktivno želimo sodelovati pri upravljanju svojega premoženja. Sklic skupščine družbe Delfi, d.d., je bil objavljen v Uradnem listu z dne 8. 8. 2008, sklicana pa je za 9. 9. 2008. Pravočasno se želimo pripraviti na skupščino in predvidoma tudi zbrati čimveč pooblastil manjšinskih delničarjev, da bi problematizirali verjeten podoben scenarij (izključitev manjšinskih delničarjev), ki se je že zgodil manjšinskim delničarjem družbe SCT, d. d. Zato vas prosimo, da nas, če je le mogoče, pisno seznanite o vlogi družbe Glotis, d. o. o., v družbi Delfi, d.d. - predvsem nas tu zanimajo glasovalne pravice. Podobno nas zanima tudi status delnic SCT, d.d., v lastniški strukturi družbe Delfi, d.d., saj naj v primeru, ko gre za lastne delnice, te ne bi imele glasovalne pravice. Na ta način želimo zaščititi interese in lastnino malih delničarjev, obenem pa dati zgled tudi preostalim malim delničarjem v drugih družbah, ki so/bodo v podobnem položaju, hkrati si prizadevamo pomagati pri uresničevanju pravne ureditve na delničarskem področju v Sloveniji.«

 

 

 

Značke: mednarodno