VZMD je danes prejel tudi pisne odgovore direktorice družbe KS Naložbe, d.d., Tanje Petročnik, na vprašanja, ki jih je Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, v imenu delničarja Miloša Fortunata zastavil na torkovi skupščini družbe, zato jih v celoti objavlja:

  1. Prosim za pojasnilo glede morebitnih sorodstvenih vezi med člani revizijske komisije: Igor Pirc - predsednik,  Polona Pirc – članica, Anja Pirc – članica.

Člani revizijske komisije (Igor Pirc, Polona Pirc, Anja Pirc) so v sorodstvenem odnosu in sicer Igor in Polona Pirc sta mož in žena ter delata v računovodski firmi Tras d.o.o.. Anja Pirc je njuna hči in je zaposlena kot računovodkinja v drugi gospodarski družbi.

  1. Kakšen je pričakovani razvoj družbe? V letnem poročilu je govora o zagotavljanju likvidnosti. V zvezi s tem me zanima, ali je potrebna družba GI Dakota, ki jo smatram za vmesni člen brez dodane vrednosti, so pa z njenim obstojem povezani stroški. Ali lahko kaj poveste o pričakovenam razvoju pridružene družbe CEEREF S.A.?

Družba zagotavlja likvidnost za redno poslovanje iz naslova prejetih dividend odvisne družbe.

Med finančnimi naložbami odvisne družbe G.I. Dakota limited so delnice slovenskih elektrodistribucijskih podjetij, in delnice nepremičninske družbe CEEREF S.A. s sedežem v Luxembourgu. Ocenjujemo, da v tem trenutku še ne obstajajo razlogi in pogoji za priključitev k obvladujoči družbi.

Družba CEEREF S.A., ki ima svoje hčerinske družbe v Sloveniji in na Hrvaškem, je v poslovnem letu 2017 dosegla dobiček v višini 1,5 mio EUR, kar je odraz konjunkture na slovenskem trgu nepremičnin v zadnjih letih. V letošnjem letu je hčerinska družba družbe CEEREF S.A. pričela z razvojem nepremičninskega projekta na Drenovem griču, (Vrhnika, Slovenija), ki zajema izgradnjo 78 družinskih hiš, kar bo po oceni prispevalo k uspešnejšemu poslovanju CEEREF S.A..

  1. Za družbo je smiselna tudi konsolidacija lastništva. Verjetno ste obstoječi nakup lastnih delnic prekinili zaradi nizkega interesa. Predlagam, da skupščina ponovno odobri nakup lastnih delnic, vendar v višjem razponu od 1,0 do 1,5 €. Te cene so še vedno od 20-30% knjigovodske vrednosti družbe, tako da bodo lastniki družbe z zmanjšanjem števila delnic dosegli nadpovprečni donos.

Program odkupa lastnih delnic je bil prekinjen, ker ni bil dosežen pričakovani rezultat. Tekom odkupa se je izkazalo, da je veliko delničarjev, ki ima svoje delnice še vedno na registrskem računu, pokojnih in dediči niso uredili prenosa na KDD oz. za to niti ne izkazujejo interesa. Prav tako pa so bili stroški samega odkupa previsoki glede na dosežene rezultate. Po naši oceni odkupna cena ni bistveno prispevala k sami uspešnosti dokupa.

Tanja Petročnik, direktorica 


Sorodna sporočila:

KS NALOŽBE, MARLES, HRAM HOLDING, PECIVO, ELMA TT, TTN, MLINOSTROJ, MEJA ŠENTJUR, ZRC TRBOVLJE – nadaljevanje intenzivnega skupščinskega tedna ob aktivni udeležbi VZMD - torek, 28.08.2018

KS NALOŽBE – opozorila in prizadevanja VZMD obrodila sadove - preko 20.200 delničarjev naposled dočakalo sorazmerno dostojne pogoje prodaje, a možnosti za dvig cene delnice kot kaže še niso izčrpane - OBVESTILO DELNIČARJEM - petek, 12.01.2018

KS NALOŽBE - 17.045 malih delničarjev bo v kratkem izgubilo svoje delnice, kljub dejstvu, da so vredne vsaj 50 % več od tečaja na borzi (trenutno 413.888 €) – VABILO k skupni prodaji v okviru »Delniške OPORE« pri VZMD - Torek, 14.11.2017

Po VZMD tudi Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) javno opozarja na nezakonite oderuške stroške borzno-posredniških hiš ter poziva Agencijo za trg vrednostnih papirjev (ATVP) k dolžnemu ukrepanju - Četrtek, 26.10.2017

KS NALOŽBE – na današnji skupščini tudi o preko 17.000 malih delničarjih, ki svojih delnic (skupaj 22 % celotnega kapitala) še niso prenesli z ukinjenih registrskih računov pri KDD – rešitev Delniška OPORA pri VZMD - Ponedeljek, 18.09.2017


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev