Finance7323

Trije tedni že, odkar je VZMD na Finančno upravo RS (FURS) naslovil - po popolnem molku pa odločevalcem, stroki in javnosti posredoval - »Poziv k popravku nezakonitih novo-objavljenih pojasnil na spletnih straneh FURS«, ki kot druge dohodke po zakonu o dohodnini obravnavajo tudi izplačila odpravnin ob iztisnitvi (oz. izključitvi-razlastitvi) manjšinskih delničarjev. Na odziv FURS v VZMD tako še vedno čakajo, so se pa na njihov dopis odzvali številni priznani strokovnjaki, ki so si enotni, da je zadevno mnenje FURS povsem napačno, krivično in nelogično. Podobne ocene sta v današnjem članku časnika FINANCE podala tudi davčna svetovalka Mirjam Trdan in prof. dr. Miha Juhart, strokovnjak za gospodarsko pravo - »Juhart: Stališče Fursa za davek za iztisnjene delničarje je butalsko«.

V VZMD izpostavljajo, da gre za izredno perečo problematiko, saj ima lahko novitetno stališče FURS uničujoče posledice za deset-tisoče malih delničarjev, ki so jim bile njihove delnice - torej njihov kapital - z iztisnitvami iz delniških družb odvzete brez njihove volje, in sicer s strani večinskih (glavnih) delničarjev. Namesto, da bi jim v sodnih postopkih dosojeno razliko do primerne denarne odpravnine obdavčil po principu kapitalskih donosov, želi FURS po novem celotni znesek razlike obdavčiti kot »drugi dohodek« - kar pomeni, da je potrebno takoj odvesti 25 % akontacije dohodnine, davek pa se glede na ostale prihodke osebe, ob koncu leta lahko še dvigne. »To za razlaščene in opeharjene male delničarje dejansko pomeni, da bolj kot jih bodo okradli, bolj jih bo FURS obdavčil je oster Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, ki še opozarja, da gre v številnih primerih, za delničarje, ki so delnice pridobili iz naslova lastninskih certifikatov in po zakonu torej niso zavezani niti k plačilu davka na kapitalski donos.   

V VZMD so v preteklih 17 letih v zvezi z iztisnitvami sprožili blizu 60 različnih postopkov, ki so se v veliki večini zaključili z doplačilom razlike do primerne denarne odpravnine, trenutno pa vodijo še preko10 tovrstnih postopkov. Ob tem pa zaradi problematičnega mnenja FURS že več kot mesec dni na fiduciarnem računu pooblaščenega odvetnika čaka skupni znesek razlike do primerne denarne odpravnine za leta 2017 iztisnjene delničarje družbe ACH. »V VZMD pričakujemo, da bo FURS nezakonito stališče KAR NAJHITREJE ODSTRANIL, preklical oz. spremenil, saj bo sicer nastala velika in težko popravljiva škoda za deset-tisoče, tako nekdanjih, kot tudi aktualnih in morebitnih bodočih delničarjev,« je strnil mag. Verbič ter izrazil upanje, da bi vendarle še pravočasno prevladal razum, kar morda lahko obeta prejeto obvestilo Kabineta predsednika Vlade RS, da so predlog odstopili v reševanje Ministrstvu za finance RS, s prošnjo, da se do stališč VZMD opredelijo ter jih seznanijo z ugotovitvami oz. morebitnimi predlogi rešitev.


Sorodna sporočila:

ACH – VZMD prejel dodatno denarno odpravnino za podpisnike Delničarskega sporazuma, preostali delničarji skupno 1,48 mio € dodatnih odpravnin ne bodo prejeli »po avtomatizmu«, grozi pa jim tudi skrajno neugodna davčna obravnava - še vedno se lahko za ureditev izplačil obrnejo na VZMD - petek, 03.02.2023

FURS po novem z dvojnimi merili in dodatnimi obdavčitvami nad razlaščene-iztisnjene, opeharjene delničarje - »BOLJ vas OKRADEJO, BOLJ vas BOMO OBDAVČILI« – POZIV VZMD k takojšnjemu umiku nezakonite interpretacije in skrajno krivične obravnave! - sreda, 15.02.2023


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si