Danes je pred Okrožnim sodiščem v Kopru sklican »prvi narok za glavno obravnavo« v tožbi VZMD oz. predstavnika Sekcije malih delničarjev Pomorske družbe pri VZMD zaradi »izdaje in izročitve delnic«. Tožba je bila vložena ker Pomorska družba, d.d., ni izdala delnic v nematerializirani obliki pri KDD, d.d., kakor bi morale biti že davno in kakor zapoveduje zakon (182. člen ZGD-1), kar seveda onemogoča ustrezno dokazovanje pravic malih delničarjev, kot tudi prenos in zastavljanje njihovih delnic. Hkrati je Okrožno državno tožilstvo v Kopru s strani VZMD kot ovaditelja (kot neposrednega oškodovanca pa predstavnika Sekcije) prejelo že drugo kazensko ovadbo v zadevi Pomorska družba - več o tem v nadaljevanju.


Dne 12. 2. 2007 je potekala skupščina družbe pooblaščenke Pomorska družba, d.d., ki je bila sklicana istega dne, kot je bila sklicana tudi skupščina Splošne plovbe, d.o.o. Na slednji je Pomorska družba v večinski lasti družbe Istrainvest, d.o.o., skupaj s paradržavnima skladoma SOD, d.d., in KAD, d.d., brez utemeljene obrazložitve dosegla umik predkupne pravice obstoječih družbenikov, s tem pa omogočila nemškemu ladjarju Doehleju, da izvede prvi korak pri - kot vse kaže - vnaprej dogovorjenem nakupu deležev Splošne plovbe od obeh paradržavnih skladov. Drugi korak pri realizaciji tega nakupa je bil omogočiti Doehleju, da v Pomorski družbi, kot družbi pooblaščenki, doseže in preseže 75 % delež, kar bi mu zagotovilo neposredno upravljanje deležev v Splošni plovbi. Istočasno bi Doehle s tako visokim deležem glasovalnih pravic pridobil možnost, da lahko z njimi izglasuje prodajo deleža Splošne plovbe in morebitne prihodnje dokapitalizacije ter v končni fazi tudi iztisnitev preostalih delničarjev, s čimer bi njihovo premoženje še dodatno razvrednotil.

Pred skupščino Pomorske družbe je bila njen največji delničar družba Istrainvest, ki je imela v lasti 51,69 % vseh izdanih delnic, z izvedbo predlagane dokapitalizacije pa bi se delež Istrainvesta v Pomorski družbi nesorazmerno povečal, saj bi ta s posledičnim oškodovanjem malih delničarjev pridobil do 75 % deleža Pomorske družbe. Kot vse kaže je bila družba Istrainvest, d.o.o., v začetku leta 2005 ustanovljena z namenom, da svojim ustanoviteljem olajša ter omogoči pridobiti večinski delež v Pomorski družbi, d.d., in je bila v v lasti švicarske off-shore družbe Mediteranian investment SA, ta pa domnevno v lasti družbe Doehle ICL Beteiligungsgesellschaft MbH.
Tako je bil na dotični skupščini sprejeta dokapitalizacija družbe s stvarnimi vložki, ki jo je VZMD kasneje izpodbijal tudi po sodni poti. Predlog sklepa, ki sta ga predlagala Uprava in Nadzorni svet družbe pooblaščenke Pomorske družbe, je bil po oceni VZMD zaradi prenizko predlagane emisijske vrednosti delnice pisan izključno v korist družbe Istrainvest, katere direktor je bil istočasno tudi direktor Pomorske družbe. Posledično so bili s sprejetjem takega sklepa oškodovani vsi preostali delničarji družbe pooblaščenke. Dokapitalizacija družbe pooblaščenke Pomorske družbe je bila očitno s strani Uprave družbe pooblaščenke in njenega Nadzornega sveta vnaprej skrbno načrtovana in predlagana na posebej drzen način, s katerim se je preostalim malim delničarjem družbe pooblaščenke jasno pokazalo, da so njihove delnice za večinskega lastnika - družbo Istrainvest - praktično brez vrednosti. Izvedla naj bi se namreč s stvarnimi vložki z izdajo 35.576 navadnih rednih imenskih kosovnih delnic po predlagani emisijski vrednosti delnice pičlih 87,63 EUR.
Dokapitalizacija - predlagana izključno v korist večinskega delničarja in istočasno v škodo vseh preostalih delničarjev, tudi v škodo malih delničarjev in članov Sindikata pomorščakov Slovenije - je bila izglasovana s potrebno večino, čeprav so mali delničarji, organizirani v okviru VZMD, njihovi izključitvi pri dokapitalizaciji in posledičnemu oškodovanju odločno nasprotovali ter na skupščini celo predložili izračun oškodovanja, napovedali in kasneje tudi vložili izpodbojne tožbe. Oškodovanci menijo, da je bilo opisano ravnanje izvršeno z zlorabo položaja ali pravic in z namenom, da se družbi Istrainvest pridobi velika premoženjska korist oziroma da se posledično povzroči škoda malim delničarjem, sajsta sporna tako emisijski znesek za eno delnico, ki po predlogu uprave in nadzornega sveta znaša le 87,63 EUR, kakor tudi neutemeljena izključitev prednostne pravice ostalih delničarjev.
Zaradi vsega navedenega so se v VZMD odločili, da na Okrožno državno tožilstvo v Kopru s strani VZMD kot ovaditelja (kot neposrednega oškodovanca pa predstavnika Sekcije) vložijo že drugo kazensko ovadbo v zadevi Pomorska družba.